Gäddede får sin första laddstation

Sten Danielsson framför Teslas tre superchargers som numera står i Gäddede. Foto: Biofuel Region

Det är inte bara viktigt ur ett omställningsperspektiv som laddinfrastrukturen byggs ut. Utöver att Gäddedes nya snabbladdare kommer att underlätta fossilfritt resande innebär etableringen av Teslas nya snabbladdare även en viktig symbolhandling – för landsbygden.

Som till exempel att Tesla plötsligt hör av sig och undrar om det skulle gå för sig att de placerar en snabbladdstation bakom hotellbyggnaden. Telefonsamtalet hade föregåtts av diskussioner mellan Tesla och Trafikverket, som finansierat laddstationen, om att Gäddede var en vit fläck på laddkartan. Finansieringen var en del av det regeringsbeslut 2020 som gav Trafikverket i uppdrag att dela ut medel för utbyggnad av laddinfrastruktur över hela landet.

– Jag blev glad! Det var en positiv överraskning! Som företagare på glesbygden är man ju inte riktigt van vid investeringar. Så det här påverkar hela byn positivt, säger Sten Danielsson.

Redan förra sommaren märkte Sten Danielsson av det ökade intresset för att ladda sin bil. Sedan tidigare står två laddare som Pilgrimshotellet själv finansierat på plats och folk ringde i förväg för att boka laddning.

– Så det här passar perfekt i tid. Jag tänker att antalet gäster som stannar till och laddar och tar en kaffe kommer att öka. Men på sikt kommer vi även att få gäster som stannar fler nätter, precis som de som kör fossildrivet nu.

Sten Danielsson berättar att det både är svenskar och norrmän, som besöker Gäddede för att gränshandla, som kommer och laddar sina bilar. Kapaciteten är hög, med de tre snabbladdarna. Dessutom räcker antalet laddare, tillsvidare.