Oscarssons Mark & Entreprenad digitaliserar med drönare

Christian Nielsen på Oscarssons Mark & Entreprenad digitaliserar planering och produktion med SkyMap och drönare. Foto: Skymap

Oscarssons Mark & Entreprenad har tagit nästa steg i sin digitalisering genom att börja använda drönarteknik i sina projekt. Med SkyMaps plattform omvandlas drönarbilderna till ortofoto, punktmoln och 3D-modell som används för att planera, kontrollera och mängdberäkna i projekten.

– SkyMap är ett verktyg som underlättar mycket för oss. Det ger oss en bättre överblick över projektet vilket underlättar framdriften och hjälper oss att förutse fel innan de inträffar. Volymberäkningen ger oss mer träffsäkra anbud och vi kan också följa upp med beräkningar genom hela projektet. Genom visualiseringen blir det också lättare att ge våra beställare inblick i projektet vilket i sin tur skapar ett större förtroende mellan oss, säger Christian Nielsen som är ägare och vd.

Oscarssons Mark & Entreprenad har utsetts till gasellföretag av DI, till årets företagare av Företagarna och nu senast till Infrastipendiat 2021 av Maskinentreprenörerna (ME). I motiveringen pekades det bland annat på att de ”ligger långt fram i användandet av digital teknik som håller på att revolutionera hela synen på vad ett entreprenadföretag egentligen är”.

– Sedan jag köpte företaget 2015 har jag strävat efter att digitalisera verksamheten mer. Det finns oerhört mycket tid att spara genom detta vilket gör oss mer konkurrenskraftiga. Det rör sig så klart om kalkylering, fakturering, tidsrapportering och hela kedjan av administration, men en annan viktig ingrediens har varit satsningen på grävsystem. Nu tar vi nästa steg i digitaliseringen av planering och produktion genom att börja använda drönare och SkyMap, fortsätter Christian.

Företaget som framför allt är verksamt i Dalsland och Trestadsregionen har sedan 2015 växt kraftigt och är idag 21 anställda vilket är mer än en dubblering.