Klimatsprånget inom infrastrukturbyggandet kan inte vänta

Infrastrukturbranschen står inför stora förändringar när det gäller koldioxidneutralitet. Foto: Neste

Infrastrukturbyggandet tar sina första steg mot koldioxidneutralitet i Finland just nu. . Riina Rantsi, utvecklingsdirektör vid infrastrukturbyggföretaget GRK Oyj och Kirsi Liira, som ansvarar för ansvarsfulla partnerskap vid Neste, står för råden om koldioxidneutralitet.

Rantsi medger att klimatsprånget inom infrastrukturbranschen på många sätt fortfarande är i sin linda. Ansvaret för att göra byggarbetsplatserna koldioxidsnåla vilar just nu på föregångarföretagens axlar. För beställarnas del konkretiseras sällan några praktiska krav för koldioxidsnåla byggarbetsplatser.

Kirsi Liira vid Neste jämför läget med dilemmat om hönan och ägget: om beställarna inte vet att det finns koldioxidsnåla alternativ kan de inte heller efterfråga dem. Samt å andra sidan; om hållbarhet inte är ett av kraven i anbudsförfrågan, satsar inte heller byggföretagen automatiskt på det.

Sakta men säkert håller ändå situationen på att förändras. Enskilda pilotbyggarbetsplatser har upprättat strikta gränser för utsläpp redan i sin anbudsförfrågan, och i stora städer har låga utsläpp börjat synas som en del av helheten vid anbuden. Miljöministeriet, Senatenfastigheterna, Esbo, Helsingfors, Åbo och Vanda ingick år 2020 Green deal-förbindelsen vars syfte är att minska utsläppen vid byggarbete.

– Vi litar på att när vi nu samlar på oss erfarenheter – innan koldioxidsnålhet blir en förutsättning för anbudsbegäran – så kommer det vara en investering i framtiden. Vi har redan fått mycket värdefulla kunskaper och insikter om olika lösningar, säger Riina Rantsi vid GRK.

Kirsi Liira vid Neste jämför förändringen med arbetarskyddet, där det skett stora framsteg under de senaste tjugo åren. "Säkerheten i stora företag inverkar t.ex. på personalens resultatarvoden, och mätare och verksamhetssätt för uppföljning av säkerheten har tagits fram. Nu pågår en liknande förändring på klimatfronten, när företagen sätter upp sina mål.” Det handlar om en attitydförändring som genomsyrar hela branschen, och sådant sker inte över en natt.

– Med tiden blir koldioxidsnålhet en hygienfaktor. Därför måste vi vidta åtgärder nu, även om vi kommer att lära oss saker och ting längs med vägen, betonar Liira.