Får statsbidrag för förebyggande åtgärder mot naturolyckor

Varje år kan kommuner ansöka om statsbidrag till förebyggande åtgärder mot naturolyckor. Foto: MSB

Totalt sex kommuner tilldelades bidrag för att förebygga naturolyckor.

- Under 2022 ökar statsbidraget från cirka 25 miljoner kronor till drygt 521 miljoner kronor, så många fler kommuner kan få stöd för att genomföra förebyggande åtgärder, säger Erik Bern, på MSB.

MSB arbetar med att förebygga och mildra effekterna av naturhändelser – främst ras, skred, skogsbrand, storm och översvämning – samt att anpassa samhället till ett förändrat klimat och att skydda samhällsviktig verksamhet. En del i detta arbete är att fördela statsbidrag.

– Klimatförändringarna gör att det förebyggande arbetet blir allt viktigare. Alla som har ansvar behöver identifiera risker och vidta åtgärder för att förhindra olyckor och andra negativa klimateffekter, så långt det är möjligt. Det är avgörande för hur stora konsekvenserna blir av naturolyckor nu och i framtiden, säger Erik Bern, handläggare på MSB.

– Med det ökade bidraget på drygt 521 miljoner kronor får kommunerna betydligt större möjligheter att skala upp sitt förebyggande arbete på det här området.

Varje år kan kommuner ansöka om statsbidrag till förebyggande åtgärder mot naturolyckor i bebyggda områden. Under 2021 fördelade MSB knappt 25 miljoner kronor till kommuner och drygt 4,5 miljoner kronor till länsstyrelserna för deras arbete enligt översvämningsförordningen. Totalt har sex kommuner fått bidrag för olika åtgärder som rör ras, skred och översvämningar: