Nationell infrastrukturplan dråpslag mot Stockholmsregionen

Infrastrukturen i Region Stockholm blir utkonkurrerade i nya infrastrukturplanen menar Kristoffer Tamsons (M), trafikregionråd i Region Stockholm och Irene Svenonius (M), finansregionråd i Region Stockholm. Foto: M

Den alltför enögda satsningen på nya stambanor är samhällsekonomiskt olönsam och tränger bort viktiga infrastruktursatsningar som försenas, försämras eller uteblir helt. Därtill innebär förslaget att underhållsskulden på både väg och järnvägen kommande år växer med mångmiljardbelopp. Det är ett dråpslag mot Stockholmsregionen, menar Moderaterna i Region Stockholm.

– Att anslå extrema summor på samhällsekonomiskt olönsamma höghastighetståg utan betydande klimatnytta samtidigt som viktiga satsningar i Stockholm får stå tillbaka är omdömeslöst. Stockholms län är Sveriges tillväxtmotor, men vår region är ständigt bortglömd. Nu är det upp till bevis för Magdalena Andersson att våga sätta stopp för miljardrullningen till höghastighetstågen och istället satsa på lönsamma projekt, säger Irene Svenonius (M), finansregionråd i Region Stockholm.

– Det här är inte lagt kort ligger. Förslaget är snarare att likställa med ett parti bluffpoker. Det har lovats runt, men levereras nu tunt. Viktiga investeringar i Stockholmsregionen skjuts på oviss framtid. Samtidigt växer underhållsskulden på vägar och järnvägar till ofattbara 100 miljarder kronor kommande år, säger Kristoffer Tamsons (M), trafikregionråd i Region Stockholm.