Kopparstölderna ökar i nordvästra Skåne

Kopparstölderna i Skåne har kostat Trafikverket miljontals kronor. Arkivbild

Trafikverket ser åter en klar ökning av kopparstölder på landets järnvägar. Det finns  tydliga indikationer att stölderna ökar på flera håll i landet. Bara i Skåne har det varit 30 incidenter på ett år och Trafikverket ser nu flera tillslag i södra, västra och i viss mån mellersta Sverige.

Orsaken tros vara det stigande kopparpriset som nu ligger på sin högsta nivå på tio år och polisen vet sedan tidigare att brottsligheten ofta är organiserad. Efter den senaste stölden handlar det om 27 000 meter sedan förra sommaren

– Det är en katastrof ur många synvinklar. Att det är organiserat är det ingen tvekan om, man stjäl inte 27 000 meter om man är en liten tjuv utan det är sabotage mot svensk infrastruktur, säger Ola Malmberg enhetschef Underhåll distrikt syd, södra på Trafikverket  till SR.

Bara stölderna i Skåne har kostat Trafikverket miljontals kronor på ett år och bidragit till många försenade tåg. Men myndigheten oroar sig också över att tillgreppen i högre utsträckning sker nära högspänningsledningar.

– Det är en tidsfråga innan någon dör. Det är 16 000 volt och en väldig massa ampere. Man klarar inte det, man blir stekt, säger Ola Malmberg.