Instalco i samarbete med Wayout för rening av vatten

Ulf Stenerhag, vd Wayout och Robin Boheman, vd Instalco. Foto: Christopher Hunt

För många människor i världen är tjänligt dricksvatten en bristvara. Wayout producerar nyckelfärdiga mikroreningsfabriker för lokal produktion och distribution av rent dricksvatten. Anläggningarna distribueras till utsatta områden i världen.

– Rent dricksvatten borde vara en rättighet för alla människor, men tyvärr är rent vatten på många ställen i världen inte en självklarhet. Rening och hantering av vatten är centralt inom Instalco och något vi brinner för, därför vill vi bidra med det vi kan, säger Robin Boheman, vd för Instalco.

En mikrofabrik kan producera 150 000 liter dricksvatten i månaden och minskar miljöskadliga steg som buteljering, transport och sophantering av plastflaskor. I de 15 kvadratmeter stora mikrofabrikerna återmineraliseras och används det renade vattnet som dricksvatten eller som bas i andra drycker. Det helautomatiserade systemet är utvecklat för att drivas av solceller.

– Vi är mycket glada att inleda samarbetet med Instalco och att få ta del av deras kompetens. Om det är något vi förstått det här pandemiåret så är det att det inte längre är möjligt att förlita sig på globala värdekedjor. Vi människor måste tänka om, vi behöver börja producera lokalt och vi behöver bli självförsörjande på hållbart sätt, säger Ulf Stenerhag, vd för Wayout.

Instalco har inom ramen för sitt hållbarhetsprogram ingått samarbete med Wayout International. Samarbetet möjliggör för Wayout intensifiera arbetet med produktion och distribution av mikroreningsfabriker till områden i världen med brist på tjänligt dricksvatten. Mikrofabrikerna byggs i Köpenhamn och skickas nyckelfärdiga till användare över hela världen.