Stor efterfrågan på på laddstolpar och laddboxar

I december 2021 fanns det cirka 300 000 laddbara fordon i Sverige. Foto: Instalco

2021 var laddstolparnas och laddboxarnas år och 2022 ser inte ut att bli annorlunda. Tillväxten inom området är hög och flera Instalcobolag har specialiserat sig på installation av olika typer av laddningsstationer för elektriska fordon och laddhybrider.

Inom Instalco delar bolagen med sig av sina erfarenheter och kunskaper inom olika discipliner. Därigenom fick Vallacom upp ögonen för att jobba mot privatkunder inom området laddning.

Instalcobolaget Nihlén Elmontage i Göteborg har även de haft en stor ökning av förfrågningar för installationer av laddstolpar och laddboxar, främst från privatpersoner.

– Sedan 2019 skulle jag säga att vi fördubblat våra installationer. Under hösten 2021 installerade vi under vissa perioder två till tre laddaboxar per dag hos privatpersoner, säger Daniel Nihlén, vd på Nihlén Elmontage.

Även Nihlén Elmontage ser en stor ökning från bostadsföreningar och företag som driver parkeringshus. Behovet förväntas fortsatt öka. I december 2021 fanns det cirka 300 000 laddbara fordon i Sverige och 2030 beräknas antalet vara 2,5 miljoner.

En stor anledning till den stora ökningen tror Daniel Nihlén är krav om laddning för elbilar i nybyggen. En annan är skattereduktionen för grön teknik som uppmuntrar privatpersoner att installera laddboxar hemma.

Även flera av Instalcos dotterbolag som exempelvis Lidingö Elektriska i Stockholm erbjuder installationer av laddboxar, laddstolpar och andra typer av laddningsstationer för elbilar och laddhybridbilar.