Ny bullerskärm av bockat polykarbonat

Hammerglass installerar stolpfri bullerskärm på Förbifart Stockholm. Foto: Hammerglass

Stålpriset skenar och en av dom stora utmaningarna inom infrastruktursektorn är kostsamt underhåll. En stolpfri bullerskärm duckar båda problemen – och ger dessutom ett lägre koldioxidavtryck.

Den stolpfria bullerskärmen monteras just nu i Hjulsta som en del av Trafikverkets gigantiska projekt Förbifart Stockholm. Flexibiliteten kring unika kundlösningar ledde till att Implenia gav Hammerglass uppdraget att konstruera och montera den nya konstruktionen, designad arkitekterna Mats Broman och Richard Rotstein. Skärmen ges stabilitet via sina unika bockningar och infästningar och förutom att utsikten blir fri från stålstolpar skapar den även mjuka schatteringar i grönt som smälter in mot naturen i närområdet.

– Det är en väldigt ovanlig skärm och vi har aldrig bockat polykarbonat på det här viset tidigare, säger Ulf Bergström, affärsområdeschef Hammerglass Infrastruktur. Men innovation är roligt och vi gillar utmaningar, ju mer avancerade desto bättre. Det här är ju en smäcker konstruktion som känns helt i enlighet med framtidens krav på miljö och samhällsnytta. Skärmen är billigare att ta fram eftersom stålpriset gått upp betydligt mer än vad priset på polykarbonat gjort och polykarbonat genererar dessutom ett mindre klimatavtryck i tillverkningen än vad stål gör. Den typen av positiva och nytänkande processer är vi väldigt gärna med i.

Teamet sattes på prov då bockningen tog tid att få till, det var en rejäl utmaning för vårt team och vår bockningsexpert och det krävdes många försök innan det blev helt rätt. Det handlar ju om 90 graders vinkel åt tre olika håll på en och samma polykarbonatskiva. Även infästningen skiljer sig från ett traditionellt bullerskydd.

I en stolpfri konstruktion måste man ha koll på hur temperaturskillnader och andra rörelser påverkar rörelseenergin i materialet och att skärmen håller tätt. Hjulsta-skärmen har även ett screentryck som inflygningsskydd för fåglar.

– Det har varit mycket att ta hänsyn till, men nu bockas det för fullt på plats i fabriken i Förslöv och sammanlagt kommer det handla om cirka 1500 paneler som levereras och monteras av Hammerglass, konstaterar Ulf Bergström.

Infrastruktur som inte genererar onödiga kostnader i form av sanering och utbyte är viktigare än någonsin. Att hushålla med resurser och värna det som redan fungerar på ett bra och effektivt sätt. Hammerglass bullerskärmar kvalar automatiskt in i kategorin tack vare sina okrossbara egenskaper och den unika hårdbeläggning som gör att ytan är enkel att rengöra och håller sig optiskt klar, utan att gulna med tiden och utan att naturen och trafiken sätter sina spår. Bullerskärmarna kräver minimalt med underhåll och med den stolpfria konstruktionen ökar dessutom de bullerskyddande egenskaperna.

– Tack vare designen så kommer vi få en extra bra ljudblockering, ljudet studsar tillbaka mot trafiken, säger Bengt Nilsson, vd Hammerglass. Vi är mycket stolta över bedriften och för det givande samarbetet, ingen är gladare än vi när vi får utmana materialet och vårt kunnande på det sätt som krävts här. Nu fortsätter vi vårt arbete med att sprida kunskap om den nya tidens hårdbelagda polykarbonat och fördelarna det har jämfört med vanligt säkerhetsglas.