NTEX testar biogasdragbil

NTEX klimatarbete fortsätter – utvärderar dragbil för biogas. Foto: NTEX

I dagarna överlämnades en gasdriven dragbil till Slavek Myka som också fick lära sig att tanka det nya drivmedlet. Slavek är chaufför på Transscandinavian och den som under testperioden kommer att köra mellan Göteborg och Norrland på uppdrag av NTEX. Efter en testperiod i maj samt efter sommaren kommer utvärdering att göras. Förväntningarna är höga och faller allt väl ut är planen att NTEX investerar i sin första gaslastbil under 2022.

– Biogas är ett bra och mer klimatsmart alternativ till de traditionella drivmedlen och självklart ska NTEX ligga i framkant även här. Testet med den biogasdrivna lastbilen är viktigt för att vi ska kunna utveckla våra transporter ytterligare. Det känns viktigt för framtida generationer att vi gör det vi kan för att dra ner på CO2-utsläppen, säger NTEX grundare och vd, Thomas Ström.

I samband med överlämningen gavs en genomgång av fordonet och hur tankningen går till. Lastbilen kommer att tankas på Gasums stationer och tankkortet är låst till flytande biogas (LBG), vilken tillverkas av biologiskt nedbrytbart avfall och är 100 procent förnybart. Genom att tanka flytande biogas istället för traditionell diesel minskar koldioxidutsläppen med cirka 9,5 ton per 1000 mil.

– Vi är mycket glada att NTEX intresserar sig för flytande biogas och vill testa produkten med Volvo Lastvagnar och oss på Gasum. Det är ett bra sätt att få mer kunskap om drivmedlet och de olika fördelarna. Jag tror säkert att NTEX kommer bli nöjda och hoppas de väljer att fortsätta den inslagna vägen, säger Claes Westling, Sales Manager på Gasum.