Örkelljunga kommun går in i NSVA

Örkelljunga kommun blir ny delägare i NSVA. Då sköts all drift och underhåll av vatten- och avloppsverksamheten av NSVA. Foto: Pexels.com

Kommunfullmäktige i Örkelljunga har beslutat om att ansöka om medlemskap i Nordvästra Skånes Vatten och Avlopp, NSVA, för hantering av kommunens vatten och avlopp. För att medlemskapet skulle kunna godkännas har de befintliga ägarkommunerna av NSVA också beslutat i sina kommunfullmäktige under hösten att godkänna medlemskapet som träder i kraft den 1 januari 2021.

– Vi blir nu åtta kommuner i nordvästra Skåne som gemensamt tar ansvar för arbetet med de viktiga VA-frågorna och som samlar spetskompetens, erfarenhet och utvecklingskraft till gagn för invånarna i våra ägarkommuner, säger Jonas Jacobsson Gjörtler, styrelseordförande på NSVA.

Den personal som arbetade med vatten och avlopp i Örkelljunga kommun har nu blivit anställda i NSVA. Parallellt med den politiska processen om medlemskap har ett förberedande arbete gjorts för att göra övergången så smidig som möjligt för alla berörda i Örkelljunga kommun.

– Att gå med i NSVA är bra för Örkelljunga och jag ser det som en framtidssäkring av vår vatten- och avloppsverksamhet. Nu kommer vi kunna samverka för högre effektivitet, bli mindre sårbara och ha större möjlighet att följa utvecklingen i branschen samtidigt som vi fortfarande själva tar beslut om vår VA-taxa och kommande investeringar, säger kommunstyrelsens ordförande Christian Larsson (M).

Övriga kommuner som äger NSVA till lika stora delar är Bjuv, Båstad, Helsingborg, Landskrona, Perstorp, Svalöv samt Åstorp.