Schweiz: Dubbla spår byggs mellan Contone och Tenero

Ett tåg anländer ill Locarnos järnvägsstation. Foto Wikipedia, kredit: Wladyslaw

Omfattande byggnadsarbeten inleds på schweiziska järnvägslinjen mellan Cadenazzo och Locarno. Arbetet är en del av ”Contone - Locarno-dubbelspårsexpansion och anpassning av säkerhetssystemen för denna bansträcka. 

Arbetet med dubbelspårets utvidgning av linjen fortsätter tillsvidare. Därför kommer järnvägstrafiken mellan Riazzino och Gordola att avbrytas. Alla tåg mellan Cadenazzo och Locarno ersätts med bussar. Detta ökar restiden med cirka 30 minuter.

I projektet "Contone - Locarno" innebär byggandet av en fyra kilometer dubbelspår. Banavsnittet går även via bron över floden Ticino och via bron över floden Verzasca.

Som en del av arbetet, som inleddes i januari 2019, planerades ursprungligen fem totala trafiknedläggningar. Dessa är nödvändiga för att man ska kunna utföra arbete som inte kan utföras när järnvägstrafiken pågår.

Byggnadsplanen kunde emellertid inte följas helt under Coronakrisen och det resulterande ett byggplatsstopp. Nu inleds arbetet igen men ett par totalavbrott längs rutten är inplanerade. Dubbelspåret kommer nu att tas i drift i slutet av mars 2021 istället för december 2020. Denna uppskjutning är en av anledningarna till det regionala tidsschemat, som gäller från 13 december 2020 till 4 april 2021.