Fortum river kärnkraftverk åt Uniper

Johan Svenningsson, vd Uniper Sverige. Foto: Uniper

De radiologiska rivningarna av de stängda reaktorerna på Barsebäck Kraft och OKG genomförs i ett gemensamt och samordnat program under perioden 2020-2028. Nu har turen kommit till system och utrustning för anläggningarnas turbiner – ett uppdrag där Uniper Sverige anlitat och kontrakterat Fortum.

Strategin för den radiologiska rivningen är att riva verken inifrån och ut, så att det mest aktiva avfallet tas bort först. Det handlar främst om reaktortankarna och dess innehåll, vilket redan påbörjats. Därefter följer en systematisk genomgång av hela anläggningen, där olika delar monteras ned enligt en synkroniserad och gemensam tidplan för BKAB och OKG.

Nästa stora arbete omfattar nedmontering av turbiner, där nu turbinernas hjälpsystem, matarvattensystem och fuktavskiljare ska monteras ned. Nyligen tecknade Uniper Sverige avtal med Fortum om nedmontering av dessa delar. Arbetet ska påbörjas på O1 och O2 i augusti för att sedan avslutas på Barsebäck våren 2021.

– Jag är mycket nöjd med avtalet. Fortum har mångårig erfarenhet inom energibranschen, och kompetens och erfarenhet av att driva kärnkraftverk, säger Johan Svenningsson, VD Uniper Sverige.

2018 beslutade Uniper om en långsiktig och gemensam strategi för nedmontering och rivning av samtliga reaktorer på Barsebäck Kraft och de två reaktorer som har stängts på OKG. Uniper leder och driver detta unika projekt i ett gemensamt program.

– Med en gemensam portfölj kan vi dra nytta av alla kompetenser och erfarenheter vi har – inte minst från Tyskland där Uniper redan monterat ned kärnkraftverk. Så här långt har projektet gått över förväntan, och vi har goda marginaler både i tidsplaner och finansiering, säger Johan Svenningsson.

Prislappen för att montera ned fyra reaktorer ligger på cirka 10 miljarder kronor och finansieras av Kärnavfallsfonden, kärnkraftsbolagens egenfinansierade fond. Pengarna ska användas till att ta hand om det använda kärnbränslet och finansiera nedmontering och rivning av kärnkraftverken.