Skapar innovationsplattform för hållbara städer

Umeå får Sveriges sjätte innovationsplattform för hållbara städer. Foto: Umepå kommun

Umeå får nu Sveriges sjätte innovationsplattform för hållbara städer. Innovationsmyndigheten Vinnova har beviljat stöd till SPIS, Social Progress Innovation Sweden, med utgångspunkt från Umeå. Arbetet i Umeå ska i en första etapp pågå i tre och ett halvt år och kompletterar tidigare innovationsplattformar i Lund, Borås, Kiruna, Göteborg, Stockholm.

En av parterna i Umeås SPIS är forskningsinstitutet RISE som nu stärker sin närvaro i norra Sverige och rekryterar ny kompetens i Umeå inom bland annat samhällsbyggnadsområdet. 

– För RISE är projektet en viktig pusselbit i RISE och Umeå kommuns samarbete. Vi har ju tidigare samarbetat bland annat inom EUs Smart Cities Lighthouse-projekt RUGGEDISED. Utifrån det känns denna vidareutveckling och fokus på social hållbarhet, prototypande och organisationsutveckling mycket naturlig och viktig för Sverige, säger Magnus Johansson, som forskar om lärande och förändringsprocesser kopplat till hållbar stadsutveckling på RISE.

Huvudfokus i Umeås innovationsplattform är att etablera en stark och hållbar tvärsektoriell organisation, som kan koordinera pågående innovationsprocesser, och fungera som drivbänk för nya initiativ. Detta ska hjälpa den kommunala organisationen att möta framtida utmaningar genom att öka flexibilitet och förmåga att samverka med det civila samhället, andra kommuner och regioner, näringslivet samt akademin.

– Med SPIS vill vi utveckla fler modiga innovatörer och chefer som stöttar och står upp för sina medarbetare – och i förlängningen skapa en trygg innovationsmiljö i staden där vi med stolthet vågar testa nya innovativa prototyper och arbetssätt. Ett mål med detta är att skapa tydlighet för invånarna vilka överväganden som krävs för att nå social hållbarhet och klimatneutralitet, säger Carina Aschan, en av projektledarna för SPIS på Umeå kommun.