Batteribackup kortar ledtider vid järnvägsuppgraderingar

Strömförsörjningsföretaget Powerbox lanserar andra generationen av sitt Battery Backup Unit System (BBU-S). Det är främst avsett för modernisering av järnvägsnät och industriapplikationer som kräver flexibla backup system med långtgående övervakning och styrning. Utformat för slutna utomhusmiljöer är BBU-S uppbyggt med moduler som monteras i ett standard 19” stativ.

Systemmässigt har BBU-S aktiv effektfaktorkorrigering på ingången, smart mikrokontrollerstyrd laddning, automatiskt batteritest, distributionsenhet med säkringsskydd på utgången, samt flera olika styr- och övervakningssignaler. Utformad för snabb driftsättning i heterogena järnvägs och industriapplikationer finns BBU-S för AC eller DC inspänning och kan ladda och styra många olika batterikonfigurationer. BBU-S finns från 340W till 1200W. För fjärrövervakning och styrning finns ett flertal optioner LAN gränssnitt, kommunikationsmoduler (GSM, 3G, LTE) och kan konfigureras för att möta olika applikationers specifika behov.

Med sin kombination av switchingtopologi med hög verkningsgrad och avancerad övervakning och styrning är den nya generationen PRBX BBU-S idealisk för banvallsapplikationer som signalsystem, där den ger en avsevärd reducering av både energiförbrukning och kostnad jämfört med konventionell teknologi, skriver tillverkaren i ett pressmeddelande.

– Moderniseringen av järnvägsnät omfattar idag bland annat integrerad digital styrning och säkerhetsfunktioner som kräver en helt ny generation av signalsystem, som i sin tur ställer nya krav på övervakning och backup för strömförsörjningen. Flertalet, om inte alla, pågående moderniseringsprogram inkluderar ett krav att kunna underhålla och uppgradera befintliga system utan störningar i trafiken. Då behövs ökad flexibilitet i de strömförsörjningslösningar som används längs banvallen, säger Patrick Le Fèvre, Powerbox’s Chief Marketing and Communication Officer.

– För att möta de nya kraven har vi utvecklat vårt nya modulära BBU-S koncept, som enkelt kan utformas och omkonfigureras efter olika behov. Om kravbilden ändras kan befintliga kraft- och övervakningsmoduler enkelt bytas ut i det standardiserade chassit. Utökningar för ökat effektbehov eller nya applikationer som till exempel överföring med optisk fiber kan driftsättas på mycket kort tid med hjälp av nya kundanpassade konfigurationer.