Deutsche Bahn uppdrar åt Nokia att utveckla 5G-nät för automatisk drift

Projektet utgör, enligt Nokia, ett tidigt och viktigt steg i utvecklingen av Future Railway Mobile Communications System (FRMCS) -standard, som baseras på 5G, och som blir inledningen för den digitala omvandlingen av järnvägsverksamheten. Foto: Nokia

 

 

Tyska järnvägsoperatören Deutsche Bahn har gett Nokia i uppdrag att testa och installera världens första 5G-nätverk för automatisering av en huvudlinje.

Nokia kommer att utveckla 5G-systemet baserat på 3GPP-standarder för DB:s projekt, som syftar till att införa automatisk tågdrift (med förare ombord) senast år 2021 på ett 23 kilometer långt bansträcka på linje 21 inom Hamburgs S-Bahn-nät från stationen Berliner Tor till Bergedorf.

- Projektets syfte är att testa ifall 5G-tekniken är tillräckligt mogen för att användas för framtida digitaliserade järnvägsoperationer, meddelar Nokia.

​​​​​​​- Det ursprungliga målet på linje 21 är att demonstrera förarlös växling av tomma tåg nära Bergedorf-stationen. Det baseras på överföring av kontrollinformation mellan tågen över 5G-nätet.

- Hamburg S-Bahn måste skifta tåg från en plattform till en annan vid slutstationer, och detta kommer att göras automatiskt, även om förare kommer att tvingas stanna ombord," förklarade Jochen Apel, vice ordförande för Nokias globala transportavdelning, för pressen.

​​​​​​​- DB vill presentera detta för marknaden. Vårt implementeringsarbete kommer att slutföras i mitten av 2020 och sedan kommer ATO att installeras så att den nya teknologin kan användas senast 2021.

Siemens, som implementerade ATO via ETCS på Thameslink-nätverkets huvudlinje i London, kommer att installera ett liknande system i Hamburg.