Boris Johnson vill prioritera höghastighetssträckan Manchester-Leeds

En ny höghastighetssträcka förväntas korta resan avsevärt mellan Manchester och Leeds och ge ytterligare kapacitet för människor i hela regionen. Foto: Creative Commons, kredit: Robert-Owen-Wahl

En ny höghastighetssträcka mellan Manchester och Leeds kommer att ingå i den nya brittiska premiärministers regionala agenda för tillväxt och välstånd.

I ett tal i Manchester bekräftade Boris Johnson att han vill sätta Manchester – Leeds-sträckan högst upp på regeringskansliets dagordning före andra viktiga nya och pågående projekt i London och i sydöstra delen av landet.

- Jag vill att folk kommer ihåg mig som den premiärminister som gjorde det samma för Northern Powerhouse Rail som vi gjorde med Crossrail i London.

- Och idag kommer jag att fullfölja mitt engagemang och min vision genom ett löfte att finansiera järnvägen mellan Leeds - Manchester. Parterna är redo att börja göra affärer under hösten, sade Johnson

Kärnan i detta är ett åtagande att leverera Northern Powerhouse Rail, som järnvägsnätet i den avsedda regionen kallas för. Det första steget består av linjen mellan Manchester till Leeds. Detaljerade planer publiceras i höst, efter översynen av höghastighetssträckan HS2.