Precisionsodling – en form av maskingstyrning applicerad inom jordbruket - är inget nytt fenomen. Men nu har ett ESA-lett initiativ, TalkingFields, tagit precisionsodlingsmetoder till en ny nivå genom att kombinera satellitobservationer med satellitnavigationsdata.
Drivkraften till detta initiativ är vikten av en hållbar livsmedelsproduktion och livsmedelssäkerhet.
TalkingFields kan optimera jordbrukarnas användning av konstgödsel och ge en tidig varning om risker för växtsjukdomar, vilket kan hålla nere både kostnader och miljöpåverkan. Det är bara ett exempel på vad TalkingFields kan användas till.
– Det finns befintliga tjänster som använder antingen jordobservationsdata, satellitnavigering, jordbruksprogramvara eller datamodeller för hur grödor växer, men TalkingFields är den första som kombinerar dem alla, säger ESA: s Tony Sephton.
Hur går det till? Jordbrukaren begär information om ett område som definierats i förväg med hjälp av GNSS. Satelliter samlar in information om markens potential - fleråriga observationer kan avslöja variationer i grödotillväxt genom att studera markförändringar – och om befintliga skördar.
Dessa resultat kombineras med information från sensorer som registrerar väderförhållanden och markfuktighet. Jordbrukaren lägger till sin egen kunskap och i utbyte får han eller hon detaljerade satellitnavigationsinstruktioner om var och hur mycket gödsel som ska användas.
– I TalkingFields ligger tonvikten på tjänsten: vi levererar inte rådata från satelliter direkt till jordbrukarna. I stället ger vi dem direkta råd om vilka åtgärder de ska vidta, säger Tony Sephton.
TalkingFields kommer att testas på stora intensivjordbruk i Tyskland och Ryssland där jordbrukarna kan välja bland en palett av olika tjänster.