Halverad restid mellan Helsingfors-S:t Petersburg

Det första av Allegro-tågen som beställts för en snabb tågförbindelse mellan Helsingfors och S:t Petersburg har anlänt till Finland från Alstoms fabrik i Italien. Finjusteringar av tåget och olika test i stillastående läge utförs som bäst på VR:s depå i Ilmala i Helsingfors. De återstående tre tågen levereras till Finland före slutet av år 2010. Foto: Alstom Transport/M.Chiaretta.
Det första av Allegro-tågen som beställts för en snabb tågförbindelse mellan Helsingfors och S:t Petersburg har anlänt till Finland från Alstoms fabrik i Italien. Finjusteringar av tåget och olika test i stillastående läge utförs som bäst på VR:s depå i Ilmala i Helsingfors. De återstående tre tågen levereras till Finland före slutet av år 2010. Foto: Alstom Transport/M.Chiaretta.

Ett nytt snabbtåg kommer att börja trafikera sträckan Helsingfors - S:t Peterburg från och med slutet av 2010. Restiden mellan städerna kommer att förkortas med nästan hälften, från sex timmar till tre och en halv. Tanken är att gräns- och tullkontrollerna i bägge länderna ska ske ombord på tåget, men den som väntar sig att snabbtåget blir en gräddfil förbi den omständliga ryska viseringsproceduren kommer nog att bli besviken.

Sammanlagt fyra tågsätt kommer att sättas i trafik mellan Helsingfors och S:t Petersburg – om dagen. Successivt kommer de nya snabbtågen som kallas Allegro att ersätta de nuvarande Sibelius- och Repin-tågen, som trafikerar samma sträcka i dag.

X2000

Avståndet mellan Helsingfors och S:t Petersburg är 450 km, nästan lika långt som mellan Stockholm och Göteborg.  Jämfört med  X2000 som tar knappt tre timmar mellan Stockholm och Göteborg   kommer Allegro-tåget att gå lite långsammare. Men målet är att sträckan ska kunna tillryggaläggas på mindre än tre timmar, vilket borde vara fullt möjligt eftersom den hastighet som anges som tågets kommersiella hastighet, 220 kilometer i timmen, tillika dess topphastighet, är högre än X2000-tågets marschfart på 159 kilometer i timmen. Hursomhelst är tåget inget höghastighetståg i dess vedertagna bemärkelse, persontåg som kör över 250 kilometer i timmen.

Pendolino

Tåget bygger på det så kallade Pendolino-konceptet, ”tiltande” eller lutande tåg som funnits i Finland sedan 1995. Tiltningsfunktionen gör det möjligt att öka hastigheten i kurvor på vanliga järnvägsspår utan att behöva göra några ändringar i spårgeometrin.

Tåget beskrivs som den allra senaste generationens Pendolino-tåg. Ombord finns alla faciliteter som brukar ingå i ett modernt tåg, som stickkontakter för bärbara datorer, justerbara säten och passagerarinformation som visas på displayer eller förmedlas via högtalare på finska, ryska och engelska. På tåget kommer också att finnas reserverade utrymmen för mindre möten, lekhörna för barn och särskilda platser för resenärer som reser med husdjur, vilket är helt nytt för Pendolino-tåg.  Dessutom kommer en hel vagn användas bara för gränsformaliteter.

Varje tågsätt består av sju vagnar med totalt 344 sittplatser.

Massivt ryskt pressuppbåd

I samband med att det första tåget levererades till Helsingfors hölls en presskonferens i den finska huvudstaden. Det ryska pressuppbådet var massivt med flera tv-kanaler som filmade.  Tåget visades dock bara upp från utsidan. Ingen fick gå in i tåget eller filma eller ta bilder genom fönstren eftersom interiören inte är helt färdigdesignad. 

Ett joint venture, Karelian Trains, har bildats mellan det ryska järnvägsbolaget RZD och VR, finska SJ, som kommer att äga Allegro-tågen. För service, tidtabeller och biljettförsäljning ligger ansvaret hos operatörerna, det vill säga VR och RZD.

– Personalen kommer att ha samma uniformer. Det ska inte vara någon skillnad mellan den ryska eller finska sidan. Alla ska ha ett gemensamt ”Allegro-approach” med blandad personal som kan tala flera språk, sade Ali Huttunen, vd på Karelian Trains.

För tågtillverkaren Alstom är kontraktet med Karelian Trains, som ingicks i september 2007, värt 120 miljoner euro.

Olika spårvidder

Eftersom det är olika spårvidder, elsystem och signalsystem mellan Finland och Ryssland har tåget specialanpassats med dubbla signalsystem och ett tvåströmssystem som göra att det kan köras på både Rysslands likströms- och Finlands växelströmsnät. Tågets spårvidd på 1522 millimeter är ett mellanting mellan Finlands (1524 mm) och Rysslands (1520 mm). 

Tåget har specialbyggts för att tåla strängt vinterklimat och stora snömängder. Det har därför tjockare isolering än traditionella Pendolino-tåg och en del utrustning placerade på mer skyddade ställen. Ett krav har varit att tåget ska klara 40 graders kyla. 

De speciella klimatkrav som Helsingforsversionen av tåget ställer har fått Alstom att dra nytta av sin erfarenhet av att bygga tåg för svenska förhållanden under utvecklingsarbetet, framhöll Lars Kleppe, vd för Alstom i Sverige, som närvarade under pressvisningen.

Banarbeten

I Alstoms anläggning i Savigliano utanför Turin i Italien har tågen byggts.  Liknande tåg ur ”Pendolino-familjen” som kommer från samma fabrik kör runt i tio länder, däribland England, Tyskland och Kina.

Service och underhåll av tåget kommer framför allt att ske i Helsingfors men även på vissa platser i S:t Petersburg.

Omfattande banarbeten har krävts på både ryska och finska sidan för att kunna köra tåg i 200 kilometer i timmen. På den ryska sidan planerar man också att bygga en uppgraderad järnvägsförbindelse för godstrafik i nordväst från S:t Petersburg till Vyborg.

Viktig pusselbit

Mikhail Akulov, vice vd för RZD, betonade att tågförbindelsen är en viktig pusselbit i Rysslands nätverk av höghastighetståg och betonade att beslutet att bygga den nya tågförbindelsen har fattats på allra högsta nivå, under ett möte mellan Vladimir Putin och Tarja Halonen.

Han är övertygad om att det kommer att finnas tillräckligt många ressugna resenärer.

– Vi räknar med att passagerartrafiken kommer att öka med 12 procent mellan Helsingfors och S:t Petersburg fram till 2014. Sedan finns möjlighet att bygga ut förbindelsen ytterligare till Moskva och från Moskva med höghastighetståg till Nizjnij Novgorod.

Biljettpriset

Enligt Karelian Trains prognoser kommer resandet mellan Helsingfors och S:t Petersburg att tredubblas de närmaste fem åren. Från 2007 till 2008 närapå fördubblades antalet resor mellan Ryssland och Finland, från 230 000 om året till 400 000. Under 2009 gick resandet upp med 9 procent, räknat från januari till november. Återstår att se om efterfrågan är tillräcklig för att fylla fyra tåg om dagen med mer än 300 passagerare. Vad som avgör det visa sig vara biljettpriset.

– Priset är inte bestämt än, men tåget måste vara lönsamt. Därför kan vi inte uttala oss om det, sade Ali Huttunen.