Stopp kan leda till miljardförluster för flygbolagen

Foto: British Airways
Foto: British Airways

Molnet av vulkanaska kan leda till miljardförluster för flygbolagen.

– Flyget drabbas oerhört hårt av den här vulkanaskan. Effekterna kan bli mycket smärtsamma och på sikt leda till miljardförluster. Krisen kan få så stora konsekvenser att Europas regeringar kan tvingas gå in och rädda flygbolag. Alla sitter ju i samma båt, säger flyganalytiker Anders Lidman till TT.

Han hävdar att ingen vet när problemet med askmolnet är över och att spridningseffekterna riskerar att bli stora.

– Norwegian har redan flaggat för eventuella permitteringar och det kan bli fler flygbolag som tvingas till samma sak, säger Anders Lidman.

Förlusterna för flygbolagen ökar timme för timme. Enligt nyhetsbrevet boarding.dk kostar flygstoppet SAS sammanlagt 160 miljoner kronor per dag.

- Vi måste först värdera hela omfattningen och konsekvenserna av det här flygstoppet under helgen, säger Sture Stölen, ansvarig för investerarrelationer på SAS, till TT. Vi kommer på måndag att lämna en uppskattning av vad detta betyder för SAS.

Han vill inte kommentera om SAS planerar att varsla eller permittera personal.

Efter dagens kursfall hade SAS-aktien fallit med 3 procent vid lunchtid.

Spridningseffekterna till leverantörer som inte kan leverera sina varor och näringar som taxi- och restaurangbranschen riskerar också att bli stora. Storföretag som Ericsson, Sandvik och Husqvarna kan också få problem när flygfrakten stryps. Men även Volvos och Saabs flygverksamheter drabbas. Om leveranser av reservdelar stoppas eller fördröjs kan det leda till stora problem.

– Det handlar främst om en del högvärdiga produkter som elektronik och exempelvis specialstålprodukter som påverkas när flygfrakten stryps, säger Stefan Back, chef för hållbar logistik på Transportgruppen. Det handlar om flöden fram och tillbaka till Sverige så därför står en hel del miljoner på spel. Även företag som H & M och Indiska kan drabbas.

Han betonar att flygfrakt är ett dyrt sätt att transportera varor.

– Flera av bolagen har försökt hitta alternativa lösningar. Exempelvis Ericsson har lagt över en del leveranser på båt, säger Back.

Ekonomin i stort kommer inte att påverkas mycket av problemen med vulkanaskan - om inte molnet stannar kvar under mycket lång tid, enligt KI-chefen Mats Dillén.

– Om molnet försvinner inom några dagar kommer det att ha ytterst marginella effekter på ekonomin. Det är ingenting som vi kommer att se i den statistik vi använder när vi gör våra prognoser. Det kommer att bli lite grus i maskineriet men jag tror inte att det påverkar om man tittar på hela ekonomin, säger Mats Dillén.

Om molnet skulle stoppa flygtrafiken under en längre tid skulle det åtminstone bli mätbara effekter i ekonomin.

– Då skulle man kunna tänka sig att det ger upphov till vissa effekter. Men kanske inte så mycket på makronivå, utan mer på branschnivå. Flygindustrin exempelvis skulle nog få problem under en så lång period. Det slår säkert hårt på deras vinster och de är ju pressade i utgångsläget. Å andra sidan skulle andra transportbranscher vinna på det, till exempel tåg och bussresor, säger Mats Dillén.

(TT)