Karlstads flygplats får nya ägare

Foto: LFV/Tommy Säfström

Flygplatsen i Karlstad överlämnas från Luftfartsverket till regionala intressen, enligt en överenskommelse som nu skrivits på. Det är den tredje flygplatsen som säljs på kort tid.

I november klargjorde Luftfartsverket att man ville sälja sex flygplatser som inte ska ingå i det så kallade nationella basutbudet. Jönköpings flygplats överläts till kommunen vid nyår, medan flygplatsen i Skellefteå blir kommunal på torsdag den 1 april.

Flygplatsen i Karlstad kommer att drivas av kommunen och Region Värmland, ett samarbetsorgan som ägs av länets kommuner och landstinget. Flygplatsen invigdes på sin nuvarande plats 1997 och är en av Sveriges nyaste. Övertagandet sker den 1 december.

- Om de tre återstående flygplatserna, i Örnsköldsvik, Sundsvall och Ängelholm, pågår förhandlingar med lokala och regionala intressen, säger Olle Sundin, som har ansvaret för Luftfartsverkets avyttring av flygplatserna, till TT.

Under de senaste åren har även flygplatserna i Kalmar och Norrköping blivit kommunägda.De tio flygplatser som förblir statliga är Stockholm/Arlanda, Stockholm/Bromma, Göteborg/Landvetter, Malmö, Ronneby, Visby, Åre/Östersund, Umeå, Luleå och Kiruna.

(TT)