SDO, ett rymdbaserat solobservatorium, sköts upp i torsdags förra veckan ombord på raketen Atlas V. Satelliten rapporteras vara vid god vigör och har nått halvvägs fram till sin omloppsbana 35 000 kilometer ovan jorden. När satelliten nått fram kommer den att rikta sina instrument mot solen för att ta högupplösta bilder. Med bildernas hjälp kommer man att mäta solens magnetfält, något som har stor betydelse för att kunna förutse solvindar som stör satelliter och elektriska system på jorden och påverkar GNSS-signaler.
SDO har tre instrument ombord som kommer kommer att sända data tillbaka till jorden under minst fem år, förhoppningsvis tio. Två av instrumenten är högupplösta kameror, HMI (Helioseismic and Magnetic Imager) och (Atmospheric Imaging Assembly), som gör det möjligt för forskare att visualisera hela solskivan i mycket hög upplösning. Det tredje instrumeneten EVE (Extreme ultraviolet Variability Experiment) mäter det ultravioletta spektret i solens atmosfärs yttersta skikt var tionde sekund och dygnet runt.
Den största utmaningen i SDO-projektet uppges vara de stora datamängderna som skickas tillbaka för analys på jorden. Satelliten kommer att skicka ner 1,5 terrabyte varje dag, vilket motsvarar en halv miljon nedladdade låtar.
På Nasas hemsida finns omfattande dokumentation om SDO, med videos och bildspel som visar hela satellitprojektet från ax till limpa.