Helsingborg och Trafikverket ska samarbeta mera

Foto: Christer Wiik

Ett samverkansavtal mellan Helsingborgs stad och Trafikverket har skrivits under. Avtalet som signerades den 10 september syftar dels till att skapa en struktur kring samverkan i olika frågor mellan parterna, dels att identifiera viktiga samverkansområden och projekt. Samverkan ska bidra till en gemensam mål- och problembild utifrån trafikutvecklingen och dess effekter på människan, miljön och ekonomin.

– Vi är en växande stad med stora transportbehov och vi behöver också en förbättrad kapacitet i vårt järnvägsnät. Avtalet ger oss tydligare utgångspunkter när vi arbetar med transportlösningar som angår Helsingborg och Trafikverket, säger Peter Danielsson (M), kommunstyrelsens ordförande i Helsingborgs stad.

 Avtalet betonar vikten av samverkan i samhällsplaneringens tidiga skeden, vid infrastrukturinvesteringar och finansiering.

– Genom ett kontinuerligt och därmed mer systematiskt samarbete av denna typ kan vi samverka både kring mjukare frågor som kollektivtrafik, gång- och cykelstråk såväl som i större om- och nybyggnadsprojekt som exempelvis Västkustbanan, säger Lennart Andersson, regionchef vid Trafikverket Region Syd.