Göteborg får ny direktlinje till Asien

Foto: Patrik Kinnefors

Maersk Line har beslutat att utöka sin trafik från Göteborgs Hamn med en andra direktlinje till Kina och andra länder i Asien och Mellanöstern. Den nya linjen kommer att anlöpa Göteborgs Hamn en gång i veckan.

– Vi välkomnar den nya linjen till Göteborgs Hamn. Att svensk industri nu kan nå ännu fler destinationer direkt stärker hela landets konkurrenskraft, säger Magnus Kårestedt, vd för Göteborgs Hamn.

Satsningen innebär att Sverige får tre direktlinjer varje vecka till Fjärran östern för containertrafik. I april lade rederialliansen G6 till Göteborg i en Asienslinga och Maersk har sedan tidigare en linje.

– Med två direktlinjer i veckan visar vi att vi har ett långsiktigt åtagande för Sverige och att vi tror på marknaden, säger Kenneth Soegaard, linje- och marknadschef på Maersk Line Skandinavien.

Fartygen i den nya slingan kan lasta 8000 containrar och kommer att anlöpa Göteborgs Hamns containerterminal, APM Terminals, varje lördag. APM Terminals i Göteborg är den enda terminalen i Sverige som har kapacitet att hantera fartyg i den här storleken.

Rutten innehåller flera hamnar som inte tidigare kunnat nås direkt med containerfartyg från Sverige, till exempel hamnar i Mellanöstern. Här kommer transporttiden att kortas betydligt jämfört med tidigare. 

Exporten kommer mestadels att bestå av papper, sågade trävaror, industrikomponenter och stål. Importen består av konsumtionsvaror, till exempel kläder, möbler, elektronik och livsmedel.