50-årsjubilerande Arlanda byggs ut och moderniseras

Stockholm Arlanda Airport genomför just nu en kraftfull satsning för att bygga framtidens Terminal 2 med 2 000 nya kvadratmeter.  Den nya terminalen innehåller dubbelt så många sittplatser än tidigare, många av dem utformade som arbets- och mötesplatser med loungekänsla. Copyright: Swedavia
Stockholm Arlanda Airport genomför just nu en kraftfull satsning för att bygga framtidens Terminal 2 med 2 000 nya kvadratmeter. Den nya terminalen innehåller dubbelt så många sittplatser än tidigare, många av dem utformade som arbets- och mötesplatser med loungekänsla. Copyright: Swedavia

Den 1 april var det exakt femtio år sedan Arlanda flygplats invigdes. Flygplatsen stod klar 1962, men beslutet att bygga Arlanda flygplats togs redan 1946, då Riksdagen bestämde att en ny storflygplats skulle anläggas vid Halmsjön i Stockholm. Nu investerar flygplatsägaren Swedavia en dryg miljard på att utöka flygplatsens kapacitet, kunna ta emot fler passagerare och ge hela Arlanda ett rejält ansiktslyft.

– I början av femtiotalet byggdes en första enkel bana som  så småningom blev taxibana för bana 2. SAS första reguljära flygning genomfördes redan 1960, till New York. Idag är Arlanda Sveriges nav för inrikes och interkontinentala flygningar med 80 flygbolag och drygt 180 direktlinjer till hela världen och nya linjer tillkommer stadigt, säger Klas Nilsson, presschef på Arlanda flygplats.

2011 uppgick antalet resenärer på Arlanda till 19,1 miljarder, en siffra man förmodligen inte hade kunnat förutse när flygplatsen invigdes för femtio år sedan. Flygplatsen är dessutom arbetsplats för drygt 17 000 personer.

Idrottsinspirerade aktiviteter i samband med sommar-OS i London

Arlandas 50-årsjubileum uppmärksammas i huvudsak under sommaren och hösten. På Världsmiljödagen den 5 juni sätts Arlandas framgångsrika miljöarbete i fokus och i september arrangeras ett öppet hus på flygplatsen. Under hösten kommer barn och ungdomar att få rita och måla en bild av framtidens flygplats. I samband med sommar-OS i London, den 27 juli- 12 augusti, arrangerar Arlanda flygplats tävlingar och upplevelser i SkyCity som en del av Olympic Airport-sponsringen.

Drygt en miljard kronor investeras för att öka kapaciteten i terminalerna och skapa bättre utbud och upplevelse på Arlanda. Några pågående just nu är nybyggnation av Clarion Hotel Arlanda Airport, som invigs lagom till årsskiftet 2012/2013, ombyggnation av Terminal 2 samt ombyggnationer i Terminal 5 (Pir F). 

I terminal 2, som i dagsläget i huvudsak används för inrikesflygningar, planerar Swedavia att addera ett nytt våningsplan samt utöka ytorna för handel, restauranger och service.

– Vi utökar kapaciteten och ger samtidigt hela terminalen ett välbehövligt ansiktslyft i form av en ny säkerhetskontroll och en generellt sett moderniserad atmosfär, utan att för den sakens skull påverka terminalens snabba flöden, säger Klas Nilsson.

Pir F utökar i kapacitet

Ombyggnationen av Pir F syftar till att öka kapaciteten och flexibiliteten i terminal fem. Projektet omfattar bland annat en ny gång som ska användas för att uppfylla EG-förordningen som är ett av alla regelverk som styr att flygplatser som utgör en yttre gräns mot länder utanför EU och Europa. Den nya fackverksgången som separerar de ankommande resenärerna blir totalt ca 310 meter lång och sträcker sig längs med en del av Pir F genom sex flygplansbryggor. Fackverksgången kommer att förses med ett antal rullband som ökar resenärernas komfort.

Arlanda Airport city växer fram

Utöver den dryga miljard som investeras i Arlandas upprustning och utbyggnad satsar man även på att bebygga angränsande mark. I anslutning till terminalerna byggs Arlanda Airport City, en helt ny flygplatsstad med piazzor, gångstråk, butiker, caféer, kontorsbyggnader och hotell. I ett senare skede sträcker sig Arlanda Airport City även söderut på ett område som sträcker sig över 800 hektar.

Här kan man i framtiden finna allt som finns i en stad, exempelvis kollektivtrafik, nöjesliv och service samt platser för representation. Airport City Stockholm är ett samarbete mellan Swedavia, Sigtuna Kommun och Arlandastad Holding och målsättningen är att utveckla den nya flygplatsstaden till ett kunskapskluster inom cleantech och en attraktiv etableringsplats för företag som arbetar utifrån ett hållbarhetsperspektiv.