Investerare utreder öppen LNG-terminal i Göteborg

Foto: Patrik Kinnefors

En terminal för flytande naturgas, LNG, kan stå klar i Göteborg redan 2015. Det är avsikten med det avtal som idag har tecknats mellan göteborgsföretaget Swedegas och holländska Vopak LNG, avseende möjligheterna att ingå ett joint venture för att investera i en terminal.

Terminalen ska leverera LNG till både sjöfarten och industrin och kommer att vara öppen för alla aktörer som är intresserade av att leverera gas till den svenska marknaden.

Swedegas, som äger stamnätet för gas i sydvästverige och holländska Vopak LNG, specialiserade på lagring av LNG och dotterbolag till lagringsföretaget Royal Vopak, har nu meddelat sig vara beredda att inleda en förstudie för en LNG-terminal. Göteborgs Hamn stödjer initiativet.

– LNG är högintressant för sjöfarten som ett miljövänligare bränsle. Även inom industrin, där man också av miljöskäl vill byta ut olja och kol, finns en stark efterfrågan på LNG. Genom att ansluta terminalen till vårt gasnät kan LNG för första gången bli en del av en större infrastruktur i Sverige. Samma infrastruktur ska också fungera för transport av biogas, säger Lars Gustafsson, vd för Swedegas AB.

– Vi välkomnar detta initiativ. Vopak LNG och Swedegas erbjuder en stark allians av internationell erfarenhet och lokalt kunnande om den svenska marknaden. Vi har verkat länge för att kunna erbjuda LNG i vår hamn, säger Magnus Kårestedt, vd för Göteborgs Hamn AB.

Göteborgs Hamn kommer att vara bland de första stora hamnarna i världen där fartyg som vill tanka, eller bunkra, LNG inte behöver gå in till en särskild terminal. Bunkringen kommer att ske precis som idag, alltså från en bunkerbåt.

Kapaciteten planeras till 20 000 kubikmeter, med möjlighet till utökning i takt med att marknaden utvecklas. Initialt beräknas genomströmningen till omkring 0,5 miljarder kubikmeter per år. Naturgasen kommer att importeras sjövägen till terminalen med särskilda LNG-fartyg. Terminalen ska vara öppen för alla företag, som har intresse av att leverera till den svenska gasmarknaden. Förstudien kommer att vara klar i slutet av året.