Kommunalt VA-nät byggs ut för 350 miljoner

Alnön utanför Sundsvall är för många ett sommarparadis för både fast boende och stugägare. Närheten till Sundsvalls centrum gör, att det permanenta boendet ökar och därmed kravet på kommunalt vatten och avlopp. Foto: Dan Wikner
Alnön utanför Sundsvall är för många ett sommarparadis för både fast boende och stugägare. Närheten till Sundsvalls centrum gör, att det permanenta boendet ökar och därmed kravet på kommunalt vatten och avlopp. Foto: Dan Wikner

Närmare 1 500 hushåll på bland annat Alnön utanför Sundsvall, kommer att anslutas till det kommunala VA- nätet. Kostnaden blir 350 miljoner kronor och 2015 skall allt stå klart.  Intresset för ett boende på Alnö är stort och från att varit en ö med mestadels fritidsboende, söker sig nu allt fler dit ut för ett permanent boende.

I entreprenaden ingår även ledningsdragningar om nio kilometer till 200 hushåll på sträckan Lubban – Galtström söder om Sundsvall. För tomter på 1 500 m² eller större blir anslutningskostnaden för vatten- och avloppsledningar 140 000 kronor och något lägre för mindre fastigheter. Stugägarna kan även välja bort vattenanslutning och då minskar summan till 105 000 kronor. Idag har flera fastigheter egna brunnar med tillräcklig vattenförsörjning.

Minimera naturpåverkan

Bakom satsningen på VA- utbyggnaden är den nya Vattentjänstlagen. Kommunerna har skyldighet att minimera den påverkan av naturen, som bl. a. sker genom infiltration av avloppsvatten.

– Kommunen gjorde en avloppsinventering och såg att anläggningarna inte nådde dagens miljökrav. Vad gäller Alnön så har inflyttningen ökat kraftigt och den fortsätter, säger avdelningschef Åsa Snith, Mittsverige Vatten. Kommunen valde då att besluta om den nu pågående VA- utbyggnaden, som vi utför och skall stå klar 2015.

Det kommer dock inte att stanna med den utbyggnaden. Kommunens översiktsplan är under revision och den medför bl. a en pågående dragningen av en ny förbipassage av E4 genom Sundsvall. Något som innebär att nya bostadsområden söder om staden kan bli aktuella för bostadsbyggande. 

– För Mittsverige Vatten innebär det utredningar om kapaciteten av befintliga ledningar och avloppsverken vad gäller rening däremot är vattenkapaciteten tillräcklig, slutar Åsa Smith.

Största VA projektet

I september påbörjade Skanska arbetet med det som nämns som Norrlands största VA-projekt. Närmare 1 500 hushåll på Alnö ska anslutas till det kommunala VA- nätet. Arbetet är fördelat på 10 etapper och den första omfattar Släte, där förhållandena är gynnsamma jämfört med de övriga områdena, som till stor del består av berg och mycket av den varan i dager.

 – En del bebyggelsen finns i stort direkt på berghällen, vilket ställer stora krav. I vissa känsliga miljöer där det förekommer berg, försöker vi hitta andra arbetsmetoder för att inte göra så stor skada som bergsprängning kan innebära, säger projektledare Peter Nylén, Skanska. En annan arbetsmetod som vi försöker utnyttja flitigt är styrd borrning.

Inför varje ny etapp som skall startas diskuterar beställaren och entreprenören för att nå fram den optimala och bästa lösningen av VA-dragningarna. Därmed blir inte åverkan på tomter och i övrig natur för stor.

 LTA- stationer

Av de 1 500 fastighetsägarna som berörs, ligger hälften på översidan av stamledningen och kommer att få ett självfallssystem. För den andra hälften nedom stamledningen ingår en LTA-  station i anslutningspriset. Det är en lättryckspump, som ska pumpa upp avloppsvattnet till stamledningen. Skanskas avslut blir till tomtgränsen och därifrån får de anslutna själva stå för kostnaderna för dragning till fastigheten.

Totalt har Skanska ett 50- tal personer i arbete med ledningsdragningarna och har till sin hjälp 31 enheter dumprar, grävare, lastbilar och hjullastare i arbetet.

20 000 stamledningar

VA-dragningarna innebär stora siffror vad gäller åtgärder, som 65 000 meter grävschakt, 20 000 stamledningar och till detta 1 500 meter ledningar till pumpstationerna.

– Finns det möjlighet för passager så borrar vi oss fram istället för att gräva. Ut i vattnet har vi bl. a borrat en 300 meter lång VA- ledning, som kommer att fungera som nödutlopp för spillvatten i Bäckåsviken. Själva ledningen ligger skyddad 2 – 2,5 meter under havsbottnen och borrgänget hade även hjälp av ett dykarlag, som utförde allt undervattensarbete, avslutar Peter Nylén.