Jungfruresa med nya konceptflygplanet eGenius

Foto: Airbus

Sex veckor efter den första offentliga presentationen på internationella Aero-Expo i Friedrichshafen, i Tyskland, genomfördes i går den första flygningen med konceptflygplanet eGenius från flygfältet i Mindelheim. eGenius har ett elektriskt drivsystem som flyttar gränserna för eldriven flygning med en motoreffekteffekt på 60 kW.

Under den 20 minuter långa flygningen låg fokus på att kontrollera manövreringsförmågan och det unika drivsystemet. I kommande flygningar utökas testerna kontinuerligt i syfte att fastställa flygprestanda och eldriftens tillförlitlighet.

Konceptplanet eGenius har designats vid Institute of Aircraft Design vid universitetet i Stuttgart, Tyskland. Airbus huvudsponsorskap i projektet är en del av bolagets övergripande engagemang för att minska utsläppen och utveckla en grönare flygindustri. Airbus undersöker den långsiktiga potentialen för el som huvudsaklig energikälla ombord. De uppgifter som samlas in från testflygningarna med eGenius kommer att analyseras av Airbus Future Projects-team och användas för att utveckla tekniken ytterligare och förstå dess möjligheter bättre.

Airbus stödjer olika forsknings- och teknikprojekt i nära samarbete med universitet och forskningsinstitut. Förutom eldriftstekniken utvecklar Airbus även teknik för bränsleceller som alternativ energikälla, vilket möjliggör utsläppsfria markförflyttningar.