Mercedes-Benz lanserar eldriven sopbil

Mercedes-Benz Econic kommer att serietillverkas i ett eldrivet utförande. Foto: Mercedes-Benz

Lastbilen Mercedes-Benz Econic kommer att serietillverkas i eldrivet utförande. Redan nästa år kommer eEconic, som modellnamnet blir, att testas i praktisk användning i renhållningsarbete.

Econic med sin extremt lågbyggda hytt är en vanlig syn bland svenska sopbilar. Det låga insteget och ”bussdörren” på höger sida ger stora fördelar när det gäller arbetsmiljö i ett yrke där in- och urstigningarna räknas i 100-tal per dag. Dessutom har den ett stort antal unika säkerhetsfunktioner som är specielt avsedda för att minimera olyckor med oskyddade medtrafikanter.

Just sopåkning är också ett område som lämpar sig sällsynt väl för eldrift eftersom det rör sig om fasta rutter med många stopp och ofta i tätbebyggda bostadsområden. Det gäller inte bara utsläpp, utan även buller. Skillnaden i buller mellan ett tungt fordon med förbränningsmotor och ett med elmotor är mycket stor. Det är med anadar ord logiskt att just Econic blir den andra tumga lastbilsmodellen från Mercedes-Benz som kommer med eldrift.

eEconic kommer att få en drivlina från eActros som redan idag testas i verklig trafik i flera länder. eActros har två elmotorer på vardera 126 kW/485 Nm som får sin energi från ett batteri på 240 kWh som ger en räckvidd på cirka 20 mil.

– eEconic känns perfekt för svenska sopåkare och renhållningsaktörer, säger Bengt-Ove Hedborg som är försäljningschef på Mercedes-Benz Trucks i Sverige.