Oro för amerikanskt taxiköp

Taxikurir är ett av bolagen som ägs av Fågelviksgruppen. Foto: Sven Ängermark

Om ett amerikanskt riskkapitalbolag tar över stora kontrakt på färdtjänst riskerar det att slå mot de som är i behov av servicen, befarar facket.

-Risken är uppenbar att de kommer att vilja pressa förarna ännu hårdare vilket i förlängningen drabbar brukarna, säger Gabriel Dahlander på Transport.

Det amerikanska riskkapitalbolaget HIG Capital är på väg att ta över Fågelviksgruppen, som kontrollerar stora delar av den svenska taximarknaden, rapporterar SR Ekot.

De företag som ingår i gruppen har stora kontrakt på färdtjänst och andra samhällsbetalda taxiresor i flera svenska kommuner. I Stockholm har man 98 procent av landstingets persontransporter med personbil - i Göteborg och Malmö runt 50 procent, enligt Ekot.

Pressa hårdare

Men facket varnar för uppköpet.

-Vi befarar att ett riskkapitalbolag kommer att vilja effektivisera ytterligare och pressa förarna och deras villkor ännu hårdare. Och en stressad förare ger sämre service, säger Gabriel Dahlander, presskontakt på Transportarbetareförbundet, till TT.

Affären väcker förvåning eftersom branschen enligt facket tampas med små marginaler.

-Det är ingen guldrusch, tvärtom. Där det finns pengar är de offentliga upphandlingarna. Det är där man kan pressa priserna. Men då bygger det på att man exempelvis inte har kollektivavtal och att man lägger risk på förarna, säger Gabriel Dahlander.

Avtalen gäller

På serviceförvaltningen i Stockholm, som upphandlar färdtjänst i staden, räknar man dock inte med några omedelbara effekter.

-Även om det blir en ny ägare i bakgrunden så gäller ju de avtal som staden tecknat avtalsperioden ut, säger Christer Edfeldt, tillförordnad förvaltningschef.

Hur det blir sedan vill han inte spekulera i.

HIG Capital förklarar att man ser taxi som en spännande bransch, men vill inte kommentera vilka planer man har för framtiden.

-Jag kan inte, får inte och vill inte uttala mig mer innan vi är igenom den här processen, säger talespersonen Ole Oftedal.

(TT)