Ericssons resultat för fjärde kvartalet landar en knapp miljard lägre än förväntat. Men Hans Vestberg är nöjd:
-Precis de förväntningar vi hade, säger han till TT.
Ericsson redovisar en vinst före skatt på 8,9 miljarder kronor för fjärde kvartalet 2013. Det kan jämföras med förlusten på 3,9 miljarder kronor motsvarande period 2012.
Analytiker hade i genomsnitt väntat sig en vinst på 9,8 miljarder kronor, enligt Reuters enkät.
Trots det steg Ericsson-aktien med över en procent när Stockholmsbörsen öppnade.
Vestberg ser en gradvis förbättring, men upplever också en press mot försäljningen.
-Om jag tittar på fjärde kvartalets vinst på 9,1 miljarder så är det klart att det är ett starkt kvartal för Ericsson. I en tid där det är mycket transformation både i marknaden och inom Ericsson så bibehåller vi lönsamhetsnivåerna trots att vi investerar i nya områden och försöker stärka oss.
Ericssons styrelse föreslår höjd utdelning till 3 kronor per aktie, upp från 2,75 året innan. Hans Vestberg konstaterar att bolagets utdelningspolicy vilar på tre parametrar: hur bolaget har genererat kassa under året, hur balansräkningen ser ut och vilket behov av kapital som kan tänkas finnas framöver.
-Och då ska man ju veta att Ericssons nettokassa i slutet av 2013 är 38 miljarder. Så trots ett lite tufft år så har vi en nettokassa som är nästan lika stor som året innan, säger Hans Vestberg.
Danske bank sågade Ericsson i en analys nyligen och attackerade bland annat bolaget för att ligga efter vad gäller forskning och utveckling. Hans Vestberg håller inte med.
-Vi har ju faktiskt ökat vår forsknings- och utvecklingsbudget de senaste fyra åren för att vi verkligen vill visa att vi är teknologiledande.
Vestberg skriver i rapporten att de långsiktiga förutsättningar för branschen är goda.
Det finns ett stort intresse inom flera branscher att flytta produktion till Afrika, främst på grund av låga lönekostnader. Men Ericsson har inga sådana planer.
-Vi har så pass liten produktion. En mycket stor del av företaget är tjänsteverksamheten och sedan har vi en stor mjukvarudel. Den produktion vi har finns det inga planer på att flytta i nuläget, säger Vestberg.
Fakta: Siffror ur rapporten
Rörelseresultatet, exklusive resultatandelar från samriskbolag, var 9,1 miljarder kronor, jämfört med 4,8 miljarder kronor motsvarande period 2012. Analytiker hade i genomsnitt räknat med att detta resultat skulle landa på 9,9 miljarder kronor, enligt Reuters sammanställning.
Omsättningen uppgick till 67 miljarder kronor, jämfört med 66,9 miljarder kronor ett år tidigare. Där var snittprognosen 69,3 miljarder kronor.
Kassaflödet från rörelsen var 14,6 miljarder kronor, jämfört med 15,7 miljarder kronor ett år tidigare.
Bruttomarginalen var 37,1 procent, jämfört med 31,1 procent motsvarande period 2012.
För Ericssons största segment, Networks, minskade omsättningen med 1 procent jämfört med motsvarande period 2012 till 34,8 miljarder kronor. Rörelsemarginalen ökade till 17 procent, från 8 procent fjärde kvartalet 2012.
Omsättningen inom Global Services sjönk med 3 procent till 27,2 miljarder kronor. Rörelsemarginalen ökade till 8 procent, från 6 procent ett år tidigare.
(TT)