Telia Sonera skärper tonen

Foto: Holger Ellgaard
Foto: Holger Ellgaard

Telia Sonera skärper tonen mot regeringar i Eurasien som vill använda bolagets nät för övervakning, skriver Dagens industri. En ny policy för mänskliga rättigheter och yttrandefrihet har klubbats av Telia Soneras.

Bland annat införs en rutin där beslut kring krav på övervakning via näten inte får fattas lokalt utan bara av koncernledningen.

Policyn kan ses som ett svar på finansmarknadsminister Peter Normans maning att lämna marknader som missbrukar näten.

- Det förändrar inte verkligheten över natten, men det är ett steg på vägen och vi signalerar till andra operatörer i världen att vi vill ta det här steget. Det är bara genom samarbete som det kommer att betyda något på riktigt, säger vd Johan Dennelind till TT.

Han medger samtidigt att policyn i praktiken kan vara helt betydelselös i en del länder där Telia Sonera verkar, till exempel Uzbekistan.

- I många av de länder vi opererar finns det realtidsövervakning. Det är en av anledningarna till att vi tagit fram den här policyn. Vi vill markera vad vi står, att vi inte tycker att det är rätt. Samtidigt kommer vi alltid att respektera lokala lagar och regler.

TT: Blir inte policyn bara ett tjusigt papper då?

- Genom det här blir det åtminstone en diskussion i frågan. Vi förändrar som sagt inte världen över en natt, och vi kan inte göra det ensamma. Men vi vill börja ta den här viktiga dialogen, säger Johan Dennelind.

Policyn är ett bra som uttryck för en ambition att förändra. Men det är på marken ett bolag måste göra skillnad, säger Robert Hårdh, chef för människorättsorganisation Civil rights defenders.

- Till syvende och sist handlar det om att stå upp för sina värderingar. Man måste ta konsekvenserna om det bolaget säger sig stå för går stick i stäv med de krav som ställs från en regims sida, konstaterar han.

Det skulle till exempel kunna handla om att helt lämna marknader som Uzbekistan.

- Vi pratar om länder som är genomkorrupta, inte bara rent transaktionsmässigt utan även rättsmässigt. Att säga att man följer landets lagar och regler betyder ingenting. Här återstår att se vad Telia Sonera har för avsikt att förändra i verkligheten, säger Robert Hårdh.

(TT)