Roaming släpps fri - men begränsas

EU har tidigare beslutat att slopa roamingavgifter för att man ska kunna surfa, ringa och skicka meddelanden utan att betala extra inom EU, men surffriheten kan begränsas.

Beslutet om slopade roamingavgifter inom EU välkomnades av såväl bransch, politiker och resenärer, men nu föreslår EU-kommissionen begränsningar. Fri roaming ska kunna användas 30 dagar i taget och max 90 dagar per år som en minimigräns. Men operatörerna får alltså erbjuda längre fria roamingperioder om de vill.

Hos de stora svenska operatörerna vill man inte säga något om hur man kommer göra förrän allt är beslutat och klart.

-I och med att det fortfarande bara är ett förslag vill vi invänta mer detaljer innan vi tar ställning, säger Irene Krohn, presschef på Telia.

Även Tre och Tele2 skriver i ett mail till TT att de väntar med att ta ställning. Telenor skriver att de har ett abonnemang där man kan EU-roama utan att betala mer, men kan inte svara på hur deras begränsningar kommer se ut i framtiden.

Gränsen införs för att undvika permanent roaming - att någon köper ett sim-kort i ett land där det är billigare för att sedan använda det i hemlandet. Förslaget väntas träda i kraft nästa sommar.

(TT)