Södertälje hamn söker nytt miljötillstånd

Foto: Södertälje Hamn

Södertälje Hamn skickar i januari in en ansökan om utökat miljötillstånd. Detta för att kunna hantera 2,2 miljoner ton bränsle per år. Enligt beräkningarna kan det nya tillståndet vara på plats till 2016.

Södertälje Hamn hanterar idag omkring 400 000 ton bränsle per år. Nuvarande miljötillstånd tillåter en tre gånger så stor mängd. Inom kort är det omfattande arbetet för att få utökat tillstånd för att hantera 2,2 miljoner ton bränsle klart att skickas in.

– I Stockholms län hanteras det idag drygt 2 miljoner ton bränsle. När depåerna i Loudden och Berg stänger 2018 vill vi ha tillstånd för att hantera de volymerna, säger Tomas Zackrisson, vid Södertälje Hamn.   Det är ett omfattande arbete som görs för att kunna ansöka om miljötillstånd. Samrådsmöte, riskanalys, sjömätning och sjösimulering är några av de saker som gjorts. Nu väntar ytterligare två samrådsmöten i december innan miljökonsekvensbeskrivningen kan skickas in till Miljödomstolen i början på nästa år.

Större volymer innebär större fartyg. Därför måste man muddra hamnbassängerna för att öka djupgåendet.

– Vi har även inlett ett samarbete med Trafikverket och Sjöfartsverket angående en farled som klarar större fartyg, säger Tomas Zackrisson.   Till det kommer de investeringar som oljebolag och depåägare kommer att behöva göra. Det handlar om långsiktiga investeringar. Regionen växer kraftigt och även om mer miljövänliga bränslen ersätter bensin kommer antalet fordon att öka. Behovet av drivmedel till yrkes- och kollektivtrafik samt privatbilism kommer därför också att öka. 

– Vi räknar med att en första prövning tar ett år och sedan blir det med stor sannolikhet överklagande. 2016 är det realistiskt att vi har det nya utökade tillståndet, säger Tomas Zackrisson.