Regeringen har tillsatt utredningen Fossilfri FordonsFlotta 2030 (FFF) för att få underlag till en strategi om hur trafiken kan göras oberoende av fossila drivmedel. En möjlig del är att förmå bilister att byta till kollektiva färdmedel. VTI har på uppdrag av FFF gjort en bedömning av kollektivtrafikens roll mot bakgrund av det mål som branschen ställt upp, det vill säga att antalet resenärer ska fördubblas från 2006 till 2020.
Av rapporten framgår att det krävs dramatiska samhällsförändringar för att fördubbla kollektivtrafikresandet och att inte ens detta i någon högre grad skulle bidra till att eliminera beroendet av fossila drivmedel år 2030.
Rapporten innehåller en genomgång av ett antal tänkbara åtgärder för att öka resande med buss och pendeltåg. Det handlar både om styrmedel som de regionala kollektivtrafikmyndigheterna förfogar över (biljettpris, linjedragning, antal avgångar etc.), om kommunernas möjlighet att använda plan- och bygglagstiftningen etc. för att gynna kollektivtrafiken liksom om åtgärder som regering och i första hand riksdagen kan besluta om.
Eftersom det saknas systematiska svenska studier av effekterna av olika styrmedel tvingas man förlita sig på resultat från andra länder. Genomgången pekar också på ett antal brister och rena felaktigheter i dagens kunskaper som finns om dagens kollektivtrafik i Sverige. Sammantaget är det svårt att på grundval av kunskaper om dagens situation i branschen ge rekommendationer om hur kostnadsökningen kan bromsas och hur fler kan lockas att använda kollektivtrafiken.
Rapporten avslutas med två räkneexempel. Det ena syftar till att bedöma hur stora miljövinsterna blir om man skulle lyckas med fördubblingsprojektet. Slutsatsen är att ett fördubblat kollektivt resande skulle ge ett mycket begränsat bidrag till regeringens ambitioner om fossilfri fordonsflotta år 2030.
I ett andra räkneexempel studeras de sammanlagda effekterna av tre förändringar av politiken inom transportsektorn. Kombinationen skulle innebära att resandet med kollektivtrafik skulle öka med 44 procent till år 2030 jämfört med år 2010. Trots radikala omläggningar av politiken ligger i båda fallen resultatet långt under ambitionen om fördubblat resande.