Bättre än väntat för Telia

Foto: Holger Ellgaard

Telia går bättre än väntat, med en vinst före skatt på 4 359 miljoner kronor för tredje kvartalet 2016. Samtidigt överskuggas resultatet av de 12,5 miljarder kronor bolaget reserverat för den rättsliga uppgörelsen kring Uzbekistanaffärerna.

Resultatet ligger hyfsat i linje med förväntningarna, tycker Telias vd Johan Dennelind.

-Vi har ett kvartal tre förra året som var väldigt starkt, så jämförelsetalen är lite tuffare. Det är negativt på några rader där vi inte vill vara negativa, på tillväxtsidan och resultatutvecklingen. Men underliggande ser det ändå hyfsat ut, säger Dennelind till TT.

Telia går något starkare än vad analytikerna räknat med - en vinst på i snitt 4 184 miljoner kronor enligt Reuters sammanställning. Resultatet för tredje kvartalet landar istället på en vinst före skatt på 4 359 miljoner kronor för tredje kvartalet 2016. Det kan jämföras med vinsten på 4 527 miljoner kronor motsvarande period i fjol.

Omsättningen uppgick till 21 524 miljoner kronor, jämfört med 21 712 miljoner kronor ett år tidigare. Rörelseresultatet före engångsposter föll 16 procent till 4 742 miljoner kronor, vilket var något mer än väntat. Analytiker hade i snitt räknat med en nedgång till 4 753 miljoner.

Johan Dennelind lyfter fram starka konsumentaffärer på de nordiska och baltiska marknaderna samt starka erbjudanden gällande tv som lanserades detta kvartal, som glädjeämnen i rapporten. I Sverige är tillväxten stabil i konsumentsegmentet, men det är bekymmersamt i delar av företagssegmentet, enligt Johan Dennelind.

Resultatet påverkas dock kraftigt av en avsättning på 12,5 miljarder kronor, som görs för att täcka en rättslig uppgörelse i USA och Nederländerna avseende misstänkta mutbrott i samband med etableringen i Uzbekistan.

-Den processen börjar närma sig slutet. Vi har tagit en reservering 12,5 miljarder vilket är det belopp som föreslogs av myndigheterna och vi har fortsatt att föra de diskussioner med respektive myndighet som krävs för att få klarhet i det här och komma till avslut.

TT: Handlar det om att göra upp eller kommer det att gå till domstol?

-Det är ovanligt att den här typen av frågor går till domstol, men vi kan inte utesluta det. Vi har nu ett förlikningsförslag som vi ska ta ställning till och diskutera med myndigheterna, så får vi återkomma när vi har svar på de frågorna.

Räknar man in avsättningen för den rättsliga uppgörelsen i Uzbekistan gör Telia en nettoförlust på 8 641 miljoner kronor, vilket kan jämföras med en vinst på 5 023 miljoner ett år tidigare.

Förhandlingarna kring Uzbekistan bidrar också till att den planerade reträtten ur Eurasien tar något längre tid än tänkt. Ambitionen att lämna innan året är slut ser inte ut att kunna uppfyllas. Hittills har verksamheterna i två länder sålts, kvar står förutom Uzbekistan också Fintur Holdings.

-När det gäller Fintur har vi kommit så långt som vi är bereda att sälja det tillsammans med vår nuvarande delägare Turkcell och det är ett stort steg framåt. Nu kommer vi kunna accelerera den processen, men att den glider in i 2017 finns det en klar risk för, vilket i sig inte är något stort problem för oss, säger Johan Dennelind.

(TT)