Sedan mitten av 1990-talet har det genomförts en mängd större infrastrukturprojekt i Sverige och övriga Norden. Med anledning av tidningen Nordisk Infrastrukturs 20-års jubileum, tar vi här en titt i backspegeln och lyfter fram ett urval av alla dessa projekt som bidragit till samhällsutvecklingen i Nordeuropa. Här åker vi ner i tre storstadstunnlar i Stockholm respektive Göteborg
Tack vare tre stora tunnelprojekt i centrala Stockholm och Göteborg gavs storstadsbilisterna möjlighet att färdas betydligt snabbare genom den urbana miljön. De tre tunnlarna, Götatunneln samt Södra- och Norra länken, gav också ett klart besked till bilisterna: Maka på er - här ska ges plats för en rejäl stadsutveckling!
Först ut var den totalt 6 kilometer långa Södra länken, ett projekt som invigdes 2004 och vars huvudstråk löper mellan västra Årsta och Sickla, omedelbart söder om Stockholms innerstad. 4,6 kilometer av länken går i tunnel och väganläggningen har onekligen skapat effektivare väst-östliga förbindelser i Stockholm söderort, då de tidigare passagerna Årstalänken respektive Hammarby Fabriksväg var kraftigt överbelastade. Länken har också gett utrymme för helt nya stadsdelar och bostadsområden. Bland annat så hade Hammarby Sjöstad knappast varit möjlig att bygga utan denna länk som tillsammans med Tvärbanan har skapat goda trafikförbindelser till den expansiva stadsdelen. Nu väntas också nya byggprojekt längs Årstastråket och vid Årstafältet, vilket nu är genomförbart tack vare att bilarna färdas under jord.
Hagastaden och Norra Djurgårdsstaden nya stadsdelar
Södra länkens ”systerlänk” Norra länken fyller en likande funktion i norra Stockholm. Denna väganläggning, vars huvudinvigning skedde i november 2014, innebar att personbilar och tung trafik som tidigare trängts på norra Stockholms innerstadsgator nu kunde ledas ner i tunnlar. Det betyder kortare restider, bättre flyt och säkrare biltrafik genom norra Stockholm, Solna och Lidingö. Även Norra länken ger mycket goda förutsättningar för en rejäl byggexpansion i huvudstaden. Bland annat så kommer man att förnya Stockholms hamnområde i Värtan med omnejd. Här är det beslutat om att hamnområdet ska utvecklas till en sjönära stadsdel, Norra Djurgårdsstaden, med cirka 12 000 nya bostäder och 30 000 arbetsplatser, som ska harmonisera med befintligt hamnområde. Även Norra Stationsområdet, som tidigare varit ett ingenmansland mellan Stockholm och Solna, håller som bäst på att bebyggas och utvecklas till en helt ny stadsdel - Hagastaden. Allt detta har varit möjligt just på grund av Norra länken.
Göteborgarna fick åter kontakt med Göta älv
Sommaren 2006 kunde hamnstaden Göteborg äntligen återse vattnet. Efter 30 långa år öppnades nämligen möjligheten för folklivet att ta del av Göta älv via Göteborgs mest attraktiva cityområde, Södra Älvstranden. Detta var alltså möjligt på grund av att den 1,6 kilometer långa Götatunneln öppnade för trafik, tvingade bilarna ner under jord och därmed också låste upp Södra Älvstranden för stadsutveckling. Södra Älvstranden ska nu genom ett varsamt projekteringsarbete närma sig vattnet genom Skeppsbron, Masthuggskajen och Stigberget. Järntorget/ Järnvågen ska vara mittpunkten och koppla samman området. Detta enligt Göteborgs stadsvision Älvstaden, där man tar ett helhetsgrepp om såväl Södra som Norra Älvstranden, vardera sida Göta älv.