Nobina utökar sin bussflotta

Foto: Nobina

Nobina investerar i 179 nya bussar med anledning av de trafikavtal som startar under 2016. Bussarna har ett värde av omkring 450 miljoner konor och börjar gå i trafik efter sommaren. I och med detta ökar nu andelen av Nobinas bussflotta, som kör med förnybara drivmedel från 50 till 55 procent.

Samtliga 179 fordon kommer att köras med biodiesel och levereras av Scania, Mercedes-Benz, MAN, Volvo och VDL. Bussarna är byggda i låggolvsutförande för bästa ombord- och avstigning, samt att de är utrustade med luftkonditionering. Huvuddelen av bussarna har även utökad ombordinformation i form av ”infotainment”-skärmar och USB-ladduttag för mobiltelefoner och surfplattor.

”Våra uppdragsgivare ställer allt högre krav på förnybara drivmedel, vilket är en positiv utveckling för alla. Det betyder att varje ny buss vi nu beställer tar oss mot ett mer miljövänligt och hållbart samhälle”, säger Annika Kolmert, chef för miljö och hållbarhet på Nobina AB.

De nya bussarna ingår, som tidigare kommunicerats, i några av årets aktuella trafikstarter. Val av bussar görs först baserat på uppdragsgivarnas busspecifikationer och slutligen på bussens totala kostnader över livslängden, d.v.s. bränsleförbrukning, underhållskostnad, finansieringskostnad och bussens inköpspris.  Och som alltid beställs bussarna först efter att trafikavtal tecknats.

”Vår framgång i att vinna nya trafikavtal innebär att vi nu lägger stora beställningar till de ledande busstillverkarna. Det gläder mig samtidigt att vår starkare balansräkning och stärkta kreditbetyg på BB resulterar i mer konkurrenskraftiga villkor i vår finansiering. Fler finansiärer förstår också den stabilitet och förutsägbarhet som gäller för oss och bussar i kollektivtrafiken ”, säger Ragnar Norbäck, vd för Nobina AB.