Empower bygger strategiskt viktig högspänningsledning i Baltikum

Undertecknandet: Från vänster: Mait Kesküll, Leonhard Weiss Energy AS, Jaanis Järvet, Empower och Taavi Veskimägi, Elering. Foto: Ain Köster, Elering.

Empower undertecknade den 21 augusti 2017 ett projektkontrakt med det estniska nätbolaget Elering för byggande av en 330 kilowatt stark högspänningsledning mellan de estniska städerna Harku, Lihula och Sindi.

Kontraktets totala värde är 60 miljoner euro vilket gör det till den största enskilda investeringen i Elerings historia. Projektet täcker hela planeringen och byggandet av denna nya strategiskt viktiga kraftledning.

Projektplaneringen inleds i september 2017. Byggarbetet är planerat att påbörjas hösten 2018 och beräknas vara klart för slutet av 2020. Projektet, som genomförs gemensamt av Empower och företaget Leonhard Weiss, sysselsätter cirka 100 personer.

- Detta är ett viktigt projekt för Baltikum. Harku-Sindi är en del av den tredje förbindande kraftledningen mellan Estland och Lettland, vilket gör att de baltiska länderna blir mindre beroende av ryska elnätet. Ledningen ansluter oss till det kontinentala europeiska nätverket, säger Elerings VD Taavi Veskimägi.

- Den nya linjen garanterar också bättre elförsörjningssäkerhet för våra västra öar och skapar möjligheter att ansluta ytterligare elproducenter till distributionsnätet i västra Estland, sade Veskimägi.

Harku-Lihula-Sindi- ledningen kommer att vara ca 170 kilometer lång. Den kommer att i stort sett vara en tvillingsledning, med 330 kilowatts och 110 kilowatts kretsar på samma master. Linjen kommer att vara utrustad med fiberoptiskt skydd mot blixtnedslag.

- Projektet innehåller ett par funktioner som är nya för Estland. Tornen kommer bland annat att ha en ny design, säger direktör för Empower, Jaanis Järvet.

- Denna metod förväntas vara mer hållbar och garanterar bättre kvalitet när det gäller elöverföring. Vi har skaffat oss erfarenhet och kompetens ifråga om dessa metoder i samband med våra projekt i Finland och Sverige. Dessutom kommer det Estniska ornitologiska sällskapet att samarbeta med oss ​​i att installera varningsbollar på kraftledningarna för att skydda fåglar, förklarar Järvet.

- Vi är mycket glada att Elering valde oss för att utföra detta projekt, tillägger Timo Kiiveri, VD för Empowers Power Network Services.

- Det här är en bra fortsättning på vårt samarbete, som inleddes 2010 när vi valdes för att arbeta på Tartu-Viljandi-Sindi-linjen som delvis används för tredje sammankopplingen. Med detta projekt kommer vi att ytterligare stärka vår närvaro och marknadsposition i Baltikum, konstaterar Timo Kiiveri.