E6 förbi Stenungsund öppnar för trafik tidigare än beräknat

E6 förbi Stenungsund öppnar för trafik i sommar Foto: Trafikverket

E6-sträckan som passerar Stenungsund kommer att vara öppen för trafik redan denna sommar, enligt Trafikverket. Tidigare prognoser talade om att vägen skulle öppna till hösten eller senast vid årsskiftet 2024, men nu blir det tidigare än så.

– Vi ligger bra till med arbetet och nu när grundläggningen ute i skredområdet börjar bli klar kan vi därför revidera vår tidplan, säger projektchef Daniel Svensson. 

– Att släppa på trafik på E6 så snart som möjligt är vår högsta prioritet. Vi är glada över att vi inte bara håller tidplanen utan ligger före i tid, säger projektchef Daniel Svensson.

Hela vägsträckan förväntas vara färdigställd vid årsskiftet 2024-2025. Återstående arbete med att slutföra sidoområden och ramper kommer att fortsätta under hösten. Under 2025 planerar Trafikverket att återuppta arbetet med den sista asfaltsbeläggningen, även känd som slitlagret.

Samtidigt har omledningsvägnätet på väg 650 och E45 varit kraftigt belastat sedan skredet inträffade.

– Genom att vi släpper på trafik på motorvägen redan i sommar kan vi tidigare än beräknat styra tillbaka de stora trafikflödena till motorvägen, säger projektchef Daniel Svensson.

b
Daniel Svensson. Foto: Trafikverket

Detta har gjorts:

  • Omfattande geotekniska undersökningar, provtagningar och mätningar i området för att få kännedom om påverkan i marken efter skredet.
  • Sammanställt och utvärderat en stor mängd geotekniska prover inför val av grundläggningsmetod.
  • Utfört undersökningar och prover kopplat till miljö.
  • Skredsäkrat område för att kunna bygga upp E6.

 Nuläge:

  • Vi arbetar med grundläggning genom installation av kalkcementpelare samt lättfyllnad i form av skumglas.
  • Vi sammanställer och utvärderar en stor mängd geotekniska prover.
  • Vi kontrollerar rörelser i marken med hjälp av ett stort antal mätpunkter.
  • Vi gör fortsatta undersökningar och tar prover kopplat till miljö.

b
Ett skred inträffade i Stenungsund under natten till den 23 september, vilket kraftigt påverkade infrastrukturen. E6 samt omkringliggande vägar förstördes. Återuppbyggnaden av E6 startade veckan efter skredetFoto: Trafikverket

Källa: Trafikverket