Hälften av VA SYDs större avloppsreningsverk klarar inte kraven

Klagshamns avloppsreningsverk. Foto: VA Syd

VA SYD rapporterar resultaten för deras sex större avloppsreningsverk för 2023. Tre av verken uppfyllde kraven medan tre överskred utsläppsvillkoren på grund av olika orsaker som driftstörningar och klimatförändringar.

VA- och avfallsorganisationen arbetar aktivt med tillsynsmyndigheterna för att lösa situationen och för de berörda verken planeras investeringar och driftåtgärder för att uppfylla utsläppsresultaten. På längre sikt behöver alla reningsverk genomgå stora förändringar för att möta strängare utsläppskrav och en växande befolkning. Detta kräver modernisering och investeringar i infrastrukturen.

Avloppsreningsverk som klarade kraven

• Ellinge, Eslöv klarar utsläppsvillkoren. Ellinge har även avlastat Källby och Sjölunda under året genom att ta hand om delar av det uppkomna slammet från dessa anläggningar som just nu genomgår omfattande renoveringar.

• Borgeby, Lomma klarar sina utsläppsvillkor.

• Södra Sandby, Lund klarar sina utsläppsvillkor.

Avloppsreningsverk som inte klarade kraven

• Sjölunda, Malmö har överskridit årets utsläppsvillkor för kväve samt några av månadernas utsläppsvillkor för fosfor. Skälet till detta är driftstörningar, omfattande underhållsarbete och att det var ett ovanligt blött och kallt år vilket ytterligare påverkar reningsprocessen negativt på olika sätt.

• Klagshamn, Malmö har överskridit årets utsläppsvillkor för fosfor. Skälet till detta är framför allt flera regniga månader i slutet av året, i kombination med omfattande underhållsarbete och driftstörningar.

• Källby, Lund har överskridit utsläppsvillkoret för fosfor under ett par sommarmånader. Detta berodde på kapacitetsproblem i slamhanteringen.

Vad är orsaken?

Organisationen har problem med vissa av sina avloppsreningsverk främst på grund av ålder och teknisk livslängd. Många anläggningar som byggdes för 60 år sedan närmar sig sin kapacitetsgräns och behöver stora underhållsinsatser för att fungera.

Flödestoppar vid regnväder orsakar problem då de nu är högre på grund av åldrande ledningar med ökat inläckage och kraftigare regn till följd av klimatförändringar. Maskiner på reningsverket måste då arbeta på maxkapacitet, vilket ökar risken för haverier om utrustningen är dåligt skött. Framöver krävs utbyggnad och modernisering av avloppsreningsverken på grund av växande befolkning, skärpta miljölagar och fortsatta klimatförändringar.

Hur ska situationen lösas?

VA SYD arbetar med att förbättra reningsgraden vid Sjölunda och planerar investeringar för att möta utsläppsresultaten vid Klagshamn och Källby. På längre sikt behöver alla reningsverk stora förändringar för att möta strängare utsläppskrav och ökande befolkning. MAXIMA-projektet innebär ett nytt avloppsreningsverk vid Sjölunda, medan Klagshamns avloppsreningsverk ska ombyggas, med planering påbörjad våren 2024.

Hur påverkas vattendragen?

Det renade avloppsvattnet från Sjölunda och Klagshamn släpps ut i Öresund. Renat avloppsvatten från Källby släpps ut i Höje å. Förhöjda utsläpp av kväve och fosfor kan, på grund av att de stimulerar algtillväxt, orsaka övergödning och i förlängningen syrebrist i de vatten de släpps ut i.

Källa: VA Syd