MP vill permanenta nord-sydlig skärgårdslinje

Foto: Waxholmsbolaget/Kenneth Hellman

Den 20 augusti var sista dagen med sommartabell i skärgårdstrafiken i Stockholms län. Det innebar också slutpunkten för det treåriga försöket med en nord-sydlig skärgårdslinje. ”Miljöpartiet vill nu att linjen permanentas” säger Malin Karlsson (MP) trafikpolitisk talesperson i Stockholms läns landsting, i ett pressmeddelande.

Den nord-sydlig skärgårdslinjen startade 2015 och beskrevs då som en succé med över 12 000 resenärer. Året efter sjönk resandet, men prognosen för 2017 pekar på att resandet är tillbaka på 2015-års nivå.
Linjen är en 70 sjömil lång båttur från Arholma/Simpnäs i norr till Nynäshamn i söder.Miljöpartiet vill nu att linjen permanentas.
-Det tar ofta några år innan en ny linje blivit etablerad och nu när ser vi att resenärerna upptäckt och uppskattar linjen vore det dumt att plocka bort den, säger Malin Karlsson (MP).

Linjen har varit efterlängtad av näringsidkare i skärgården då den skapat möjligheten för fler turister att transportera sig mellan öarna. Miljöpartiet anser därför att ett snabbt beslut om permanentning är viktig för att skapa förutsättningar för utveckling av besöksnäringen ytterligare.

-Nord sydlig skärgårdslinje är av stor betydelse för besöksnäringen i skärgården. För att de ska våga satsa ytterligare även nästa år krävs att ett beslut om permanentning av linjen kommer snabbt, säger Tomas Eriksson (MP) gruppledare och talesperson i skärgårdsfrågor.

Under 2017 har den nord-sydliga skärgårdslinjen ingått i befintliga skärgårdsavtal med en budget på 4,5 miljoner kronor. Nord-sydliga linjen är en välorganiserad och etablerad del av skärgårdstrafiken. Förutsättningarna finns där och fördelarna är många. Det är dags att permanenta den Nord-Sydliga skärgårdslinjen.
Källa: Miljöpartiet