Ny ledning för fjärrvärmenätet läggs på Storsjöns botten

Kabeldragning av fjärrvärme. Foto: Jämtkraft

Jämtkraft planerar att stärka fjärrvärmenätet till Frösön genom att konstruera en helt ny ledning från Östersund via Storsjön till Frösön och Öneberget. Arbetet kommer att genomföras i flera steg under barmarksperioderna 2024-2025.

Den första fasen av projektet, som sträcker sig från Östersund till Södra Strandgatan 1 och förväntas vara slutförd till hösten.

– Med hjälp av en stor pråm, dykare och grävmaskin ska vi lägga ledningen på Storsjöns botten, det är lite annorlunda jobb för oss på Jämtkraft. Arbetet kommer att synas väl från gång- och cykelbron mellan Östersund och Frösön. Båttrafikanter på Storsjön kan dock vara lugna för att allt arbete på sjön ska vara klart innan sommarens båtsäsong drar i gång, säger Mikael Lindvall, projektansvarig på Jämtkraft. 

En ny sjöledning monteras ihop på land vid brofästet på Östersundssidan och sedan bogseras ut med en pråm för nedgrävning på sjöbotten. Arbetet utförs i nära samarbete med Länsstyrelsen och Östersunds kommun.

Den nya ledningen till Frösön behövs på grund av stadens expansion med fler bostäder på Frösön och behovet av ökad kapacitet under kalla perioder. Detta eliminerar också behovet av en oljereservpanna på Öneberget och förbättrar driftsäkerheten genom att ha två ledningar istället för en.

Denna satsning är en del av en omfattande investering i fjärrvärmenätet i och runt Östersund, den största sedan stamledningarna byggdes för flera decennier sedan.

– En del av arbetena hänger ihop med bygget av vårt nya kraftvärmeverk, exempelvis grävarbetena på Rådhusgatan/Trondheimsleden i höstas och de vi ska göra nu i vår genom stadsdel norr, Tallbacken. Medan andra ledningsjobb är reinvesteringar i vårt fjärrvärmenät som i stor utsträckning byggdes på 70–80-talen. Mycket har hänt sedan dess och det är dags att förnya och bygga ut nätet, säger Mikael Lindvall.