Peab får uppdraget att återställa marken efter skredet i Stenungsund

Uppdraget omfattar säkerställning av markens stabilitet och återuppbyggnad av Ucklumsvägen och Sylvägen, inklusive vatten-, spillvatten och fjärrvärmeledningar som skadades av skredet. Foto: Peab

Peab har blivit tilldelade av Stenungsund kommun att återställa marken och vägnätet runt det stora jordskredet som inträffade i september 2023.

Uppdraget innefattar att säkerställa markens stabilitet och att återuppbygga Ucklumsvägen och Sylvägen, inklusive de vatten-, spillvatten- och fjärrvärmeledningar som skadades under skredet förra året. Dessutom ingår återuppbyggnaden av Norumsån som flyter genom området.

Arbetet kommer att påbörjas omedelbart med geologiska undersökningar för att garantera områdets totala stabilitet och för att säkerställa en trygg arbetsmiljö. Peab har även tidigare blivit tilldelade av Trafikverket uppdraget att återställa E6:an efter skredet.

"Genom det här uppdraget har vi ett helhetsansvar för att återställa marken och vägarna till ett säkert och hållbart skick. Vi kan även dra nytta av vår erfarenhet från det pågående arbetet med att återuppbygga E6:an", säger Ioannis Strantzalis, produktchef på Peab.

Skredet sträckte sig över ett område på 700 meter i längd och 200 meter i bredd, och förstörde E6:ans vägbana samt flera kommunala vägar.

–  Vi är glada att upphandlingen är klar och vi nu kan komma igång med det praktiska arbetet att återställa våra delar i skredområdet, säger Henrietta Johansson, verksamhetschef Projektkontor, Stenungsunds kommun.

Projektet är en totalentreprenad med omgående byggstart. Tidpunkten för projektets färdigställande och kostnaden är för närvarande inte fastställda. Projektet ingår därför inte i Peabs orderingång.