Islandsbron stängs för bilar

När biltrafiken försvinner skapas utrymme för att utveckla området kring Islandsbron för folkliv på olika sätt. Foto: Gustav Dalesjö/Destination Uppsala

På grund av den nya Tullgarnsbron kommer Islandsbron i Uppsala att stängas för bilar för att förbättra framkomligheten för bussar, ambulanser och fotgängare/cyklister. Beslutet fattades 20 mars av Gatu- och samhällsmiljönämnden.

Då den nya bron övertar biltrafiken kan det göras mer plats för gång- och cykeltrafikanter på Islandsbron, liksom förbättra framkomligheten för kollektivtrafiken. Förändringarna kommer även att förbättra framkomligheten för utryckningsfordon, till exempel ambulanser till och från Akademiska sjukhuset.

– Den minskade genomfartstrafiken kommer ge möjlighet att utveckla det vackra området runt Islandsbron för fler besökare, med fler platser för människor att mötas på, säger Rafael Waters, ordförande i gatu- och samhällsmiljönämnden.

– Detta kommer innebära bredare cykelbanor och bättre övergångar, mindre buller och bättre luft. Utan bilköerna kommer kollektivtrafiken och ambulanserna fram snabbare och smidigare. Detta är ett viktigt steg för citys utveckling mot att bli grönare med mer plats för folkliv och ökad trivsel, säger Joachim Höggren, 1:e vice ordförande i gatu- och samhällsmiljönämnden.

– Det här kommer både innebära ett effektivare trafikflöde med färre köer, men framför allt ett trevligare city med mindre buller och föroreningar, säger Nora Karlsson, 2:e vice ordförande i gatu- och samhällsmiljönämnden.

Källa: Uppsala kommun