Högt tryck när grundläggare samlades till mässa

Över 900 personer var anmälda till årets upplaga av Grundläggningsdagen på Stockholmsmässan.

Drygt 900 personer var anmälda till årets upplaga av Grundläggningsdagen på Stockholmsmässan. Och de flesta anmälda verkar ha dykt upp. Ljudnivån var hög och det var trångt i gångarna mellan montrarna. Under dagen utsågs också SGFs stipendium för bästa examensarbete 2023 samt Sven Hansbos pris.

Anders Kullingsjö, geotekniker vid Skanska, var först på programmet när Grundläggningsdagens föreläsningsprogram inleddes.

Under rubriken ”Godstrafikens framtida resa genom berg, lera och sand” avhandlade han ett dubbelspårigt tunnelbygge i samband med bygget av Hamnbanan i Göteborg. Det är den stora järnvägslänken för allt gods som kommer till och från Göteborgs Hamn.

Anders Kullingsjö berättade om det svåra arbetet med att grundlägga i Göteborgs leriga mark. Utöver detta skulle schakten utföras ner i ett vattenförande mäktigt sandlager. För att utföra de temporära konstruktionerna och den permanenta tunneln utfördes schakt och förankringar undergrundvattennivån med hjälp av omkring 4000 krönmeter (spontlinjens utsträckning i plan) stålspont.

I projektet beslutade man också att utsläppen av koldioxidekvivalenter skulle minska med 25 procent. Eftersom betongen står för de största koldioxidutsläppen i projektet beslutades att ”Grön” anläggningsbetong skulle användas.

Under dagen föreläste också Tobias Thorén vid SGI om arbetet vid det katastrofala skredet utmed E6 i Stenungssund den 23 september 2023. SGI:s TiB (Tjänsteperson i beredskap) bistod räddningstjänsten med geoteknisk sakkunskap på plats under räddningsinsatsen i samband med skredet i Stenungsund 23 september 2023.

Jordlagren på platsen utgörs huvudsakligen av ett upptill cirka 40 m mäktigt lerlager och kvicklera har påträffats i tidigare utförda undersökningar.

Skredet bedöms ha startat i en delvis utfylld slänt öster om E6. Skredet har sedan fortplantat sig vilket inneburit en omfattande massförflyttning från fastmarksområdet i öster, via E6, verksamhetsområdet och Ucklumsvägen samt orsakat upptryckning av botten i Norumsåns fåra i nordväst. Byggnader, ledningar, vägar och övriga installationer inom skredområdet är till stor del förstörda.

Svenska Geotekniska föreningen delade traditionsenligt ut SGF:s stipendium för bästa examensarbete 2023. Det tilldelades i år KTH-studenterna Naima Ozims och Staffan Risberg för ”Analytiska modeller för beräkning av tjällaster mot spontkonstruktioner”. Enligt juryn lyfte det nominerade bidraget ”ett ämne som många i branschen känner en osäkerhet kring och där det saknas kunskap och riktlinjer”.

bild
KTH-studenterna Naima Ozims och Staffan Risberg tilldelades SGF:s stipendium för bästa examensarbete 2023.

Sven Hansbos pris delas ut vartannat år och ges till en person som gjort en förtjänstfull insats inom geotekniken i Sverige. Sven Hansbo (1924– 2018) var en svensk ingenjör och professor i geoteknik som var styrelseordförande i Svenska geotekniska föreningen 1974–1981. Årets pris tilldelades Victoria Svahn, geoteknisk specialist vid Göteborgs stad och verksam vid Chalmers tekniska högskola.

bild
Victoria Svahn tilldelades Sven Hansbos pris för sina förtjänstfulla insatser inom geotekniken i Sverige.

Text/Foto: Anders Carlsson