Stärkt samarbete, utveckling och infrastrukturplanering i Västra Götaland

Ett Reginatåg på väg till Göteborgs centralstation. Foto: Wikimedia Commons

En nyligen avslutad sammankomst mellan ledarna för Länsstyrelsen Västra Götaland och Västra Götalandsregionen (VGR) fokuserade på den framtida planeringen av vägar och järnvägar för landet. Detta möte markerade ett steg mot ett fördjupat samarbete för att främja hållbar utveckling och förstärka regionens konkurrenskraft.

Vid mötet enades ledarna för Länsstyrelsen och Västra Götalandsregionen om att intensifiera sitt samarbete för att möjliggöra för länet att ta ledningen inom den hållbara utvecklingen och för att säkerställa de bästa förutsättningarna för invånarnas utveckling. Denna överenskommelse omfattar också en gemensam ambition att stärka regionens position på den internationella arenan.

Utöver att följa upp pågående samarbetsprojekt inom grön omställning och civil beredskap, utbytte myndigheterna information om sina egna initiativ och möten inom området för regional utveckling. Särskilt framhölls planer om kommande länsöverskridande dialogmöten, där kommun- och regionledningar från olika områden samlas för att diskutera gemensamma utmaningar och möjligheter. Det första mötet kommer att fokusera på aktörer längs gränsen mellan Värmland och Västra Götaland.

Plan för transportinfrastruktur

Under mötets gång diskuterades även den nationella planen för transportinfrastruktur för åren 2026–2037. Denna plan, som regeringen gav Trafikverket i uppdrag att utarbeta förra sommaren, är av stor betydelse för regionen och dess framtida utveckling.

Vidare underströk parterna vikten av att nationellt betona behovet av infrastruktursatsningar som svarar mot regionens framväxande utmaningar. Infrastrukturfrågan kommer också att vara i fokus under den Västsvenska sammankomsten i Stockholm den 17 april. Denna sammankomst, som samlar olika aktörer inom offentlig verksamhet, näringsliv, akademi och fackföreningar, kommer att ge politiker och andra intressenter möjlighet att dela sina perspektiv och bidra till den fortsatta utvecklingen av regionen.

Källa: Länsstyrelsen Västra Götaland