Regeringsuppdrag rörande PFAS i grundvatten och jord

Eurofins bidrar till regeringsuppdrag rörande PFAS Foto: Eurofins/Shutterstock

Under perioden 2022-2025/26 ska flera centrala myndigheter arbeta för att utveckla och förstärka den nationella samordningen och vägledningen för områden förorenade med PFAS.

Eurofins har det senaste året bidragit med analyser till detta uppdrag efter en upphandling från SGI med särskilt fokus på kvalitet. Analysarbetet har främst omfattat grundvatten på de två flygplatserna som utgör SGI/SGU:s försöksområden, men även markanalys ingick i uppdraget för konsekvensutredningen. Utöver uppdragen i Sverige har företaget även utfört liknande arbete för det finska naturvårdsverket, SYKE.

En annan del av uppdraget omfattar analys av kött och blod från nötkreatur för att undersöka sambandet mellan påverkan från förorenat vatten och foder.

De myndigheter som deltar i detta arbete inkluderar Naturvårdsverket, Statens Geotekniska Institut och Statens Geologiska Undersökningar, med stöd av Livsmedelsverket, Jordbruksverket och Trafikverket. Även Länsstyrelserna och Försvarsmakten är involverade i inventeringen av förorenade områden.