Kartlägger vägskador i Stockholm

Kameror i taxibilarnas vindruta samlar in en ström av bilder av stadens vägar. Foto: Taxi Stockholm

Taxi Stockholm samarbetar idag med teknologiföretaget Univrses för att samla in information om Stockholms vägar till aktörer som ansvarar för stadens vägunderhåll. Tack vare de insikter som tillhandahållits av Univrses teknik och Taxi Stockholms bilar, förväntas kostnaderna för reparation av exempelvis potthål halveras under de kommande fyra till sex åren.

– Det är fantastiskt att få vara en del av detta projekt. Fungerande vägar är inte bara avgörande för säkerheten utan är även en grundläggande förutsättning för att skapa en hållbar stad som vi kan verka i, säger Pernilla Samuelsson, vd på Taxi Stockholm.

Univrses kundkrets består bland annat utav ett flertal kommuner, som drar nytta av den väginformationen som samlas in och analyseras genom företagets AI-baserade system. Genom samarbetet med Taxi Stockholm, får ansvariga för vägunderhållet relevant information om potthål och andra vägskador i realtid, vilket i sin tur kan bidra till snabbare reparationer vid underhållsbehov, säkrare vägar och minskat behov av manuella väginspektioner.

– De bilar som ingår i vårt samarbete fungerar som mobila plattformar för datainsamling. Utrustade med kameror i vindrutan, samlar bilarna in en konstant ström av bilder av stadens vägar som, då de processas av Univrses teknik, blir till live-information av bland annat vägskador, säger Carl Vad-Schütt, IT-Chef på Taxi Stockholm.

Statistik från en kommun i Stockholmsregionen bekräftar nyttan med Univrses AI-plattform, 3DAI City. Innan tekniken implementerades i Taxi Stockholms bilar, rapporterades i genomsnitt 30 potthål per månad. Efter införandet av systemet ökade rapporteringen av potthål med cirka 450 upptäckta fall per månad.

– Vi sökte efter ett samarbete med en verksamhet som ständigt har fordon i rörelse på Stockholms gator. Taxi Stockholm var det självklara valet för projektet. Deras verksamhet är ständigt igång, vilket möjliggör en kontinuerlig insamling av aktuell information av stadens vägnät, säger Jonathan Selbie, VD på Univrses.