Elis laddar under lastning av elbilar

Textilserviceföretaget Elis installerar skenor för snabbladdning av elfordon. Foto: Elis

Det globala textilserviceföretaget Elis har beviljats stöd från Klimatklivet för att installera skenor för snabbladdning av elfordon på sin mattanläggning i Veddesta. Stödet, som delfinansieras av Naturvårdsverket. Planerad installation är under första halvåret 2022.

Elis kommunicerade under sommaren i år att man var först i Sverige med att leverera textilier med eldrivna lastbilar. Nu accelererar man arbetet med att effektivisera elektrifieringen av sin fordonsflotta genom att även bygga ut företagets största anläggning för mattor med elskenor för snabbare och smidigare laddning.

– Automatladdning av eldrivna transportfordon med denna nya elvägsteknik kommer att innebära att vi får till en enkel och effektiv snabbladdning samtidigt som vi lossar och lastar våra mattbilar och dessutom kan vi utöka vår totala körsträcka, säger, Patrik Nyholm, inköpschef på Elis.

Den innovativa automatiska laddlösningen består av en kort elskena på marken vid kajerna i en terminal. Laddningen startar så fort en bil parkerar genom att avtagaren på bilen automatiskt ansluter mot elskenan. Laddning sker både vid på- och avlastning samt vid parkering under natten.

– Vi på Elonroad tror att ny teknik som vår kan bidra till rejält minskad klimatpåverkan. För att uppnå det måste tekniken både vara tillgänglig för alla fordonstyper, och vara enkel att använda. Vi ser fram mot detta spännande projekt tillsammans med Elis, säger Karin Ebbinghaus CEO på Elonroad.